Data actualizării:
Data publicării:

Posibilele cauze ale prăbușirii avionului din Brazilia. Pilotul Cezar Osiceanu atrage atenția asupra unui "prost și frecvent obicei al pasagerilor" - Foto / Video

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Pilotul Cezar Osiceanu a explicat care ar putea fi cauzele accidentului aviatic din Brazilia, soldat cu 61 de morți.

Un avion s-a prăbuşit vineri în regiunea Sao Paulo, în sud-estul Braziliei, iar toate persoanele aflate la bord au murit. Avionul aparținea producătorului franco-italian ATR și transporta "57 de pasageri şi patru membri ai echipajului", potrivit companiei aeriene Voepass.

Imagini difuzate de presa locală au surprins momentul în care avionul cădea cu viteză mare, iar altele au arătat o coloană lungă de fum care se ridica de la locul impactului. Cauzele acestui accident aviatic rămân deocamdată necunoscute, dar pilotul Cezar Osiceanu a explicat care ar putea fi totuși motivele prăbușirii acestui avion.

"Se poate observa cu ușurință evoluția absolut incredibilă a avionului care s-a angajat în mod inexplicabil în acea evoluție ce a culminat cu prăbușirea lui. O astfel de evoluție poate avea mai multe cauze 

- cedare de motor urmată de manevre greșite.

- ⁠cedare de comenzi (rupere de cabluri de comandă eleroane, direcție, profundor - avionul ATR are acționare prin cabluri ale suprafețelor de comandă),

- ⁠cedare de material altele decât cablurile de comenzi.

VEZI ȘI: Avion cu 62 de persoane la bord, prăbușit în Brazilia. Nu există supraviețuitori (VIDEO)

De obicei intrarea în acest tip de evoluție se face comandat și intenționat, dar poate fi și o introducere neintenționată cauzată de vânt lateral foarte puternic. Practic se dau comenzi inverse, manșa în vânt și palonier invers pentru a se menține avionul pe direcție, deși, repet aceste comenzi invers date pot conduce la o angajare a avionului la viteze mici și dacă mai apare și o cedare de motor….! 

Se execută la simulator în mod obligatoriu odată pe an intrarea și scoaterea din angajare (așa este denumită situația prin care avionul ajunge în limita de viteză și apoi intră într-o astfel de atitudine) tocmai ca piloții să fie familiarizați și să știe cum să procedeze în astfel de cazuri. Ar mai putea fi și o cauză meteo gen CAT- turbulență în aer clar, dar sunt șanse mici în cazul de față!", a explicat pilotul Cezar Osiceanu.

Sursa fotografiilor: Capturi foto Flightradar24

Pilotul Cezar Osiceanu: Ceea ce s-a întâmplat este foarte rar

"La prima vedere ceea ce s-a întâmplat este foarte rar. Avionul ATR 72-500 este un avion derivat din versiunea ATR 42-500 conform politicilor păguboase și de lăcomie a producătorilor de avioane, de a mări versiunile inițiale cu până la 1/3 și chiar mai mult, dar fără a le echipa și cu motoare mai puternice. În acest fel se “fentează” restricțiile impuse de către legislațiile aeronautice și se maximizează profitul, dar prețul plătit nu merită deoarece se plătește cu viețile pasagerilor și echipajelor.

Conceptul este unul păgubos: a se vedea cazul de față, cel al MAX-urilor, etc. - deoarece aceleași motoare de exemplu trebuie să “ducă” un avion cu 1/3 mai greu. 

Noile variante de ATR 72-600 care au și mai multe locuri decât seria 500 sau variante de bază de ATR 42-500, sunt și mai lente. De aici și alte limitări tehnice și de pilotaj. Avionul din acest caz este cunoscut ca fiind mai “puturos” și mai greu manevrabil față de versiunea ATR 42-500 tocmai din aceste cauze.

De asemenea, la avionul ATR problema givrajului este mult mai critică datorită sistemului de degivrare al aripilor și ampenajului cu “burduf” pe bază de aer de la motoare. În momentul în care acestea sunt puse în funcțiune, automat scade și puterea motoarelor ceea ce complică pilotajul foarte mult", a mai spus pilotul.

Totodată, pilotul Cezar Osiceanu admite că una dintre cauzele accidentului aviatic ar putea fi givrajul care ar fi putut afecta caracteristicile aerodinamice ale avionului. 

"Din datele meteo de pe hartă rezultă o furtună zdravănă în apropiere cu turbulente, givraj, foarte puternice. Cred ca una din cauzele accidentului poate fi givrajul foarte puternic care a alterat rapid și masiv caracteristicile aerodinamice ale avionului. La greutatea gheții depuse dacă adăugăm și down draft-urile (curenți descendenți extrem de puternici) se poate ajunge în asemenea situații ce pot conduce la tragedii precum cea de față.

Teoretic nu prea aveai ce cauta cu avionul Atr72 prin zonă în acea vreme, dar dacă decolarea este benevolă aterizarea este obligatorie se spune în aviație! 
Despre o posibilă existența a CAT - turbulența în aer clar, nu se pune problema deoarece vremea era ca în poza alăturată", a mai explicat Cezar Osiceanu.

"Compania Tarom mai are 2 astfel de avioane în dotare"

 

În plus, pilotul a atras atenția asupra unui "prost și frecvent obicei al pasagerilor".

"Turbulența si givrajul puternice par a fi cauzele principale deoarece avionul are o cădere, aproape pe verticala de la cca 14.000ft (4.500 m). În trecut, atât avionul ATR  cât și Dash, ambele fiind turbopropulsoare cu aripa parasol (sus adică) au avut probleme și accidente asemănătoare din  cauza givrajului deoarece altfel nu se poate explica lipsa de control a avionului și evoluția lui filmată în direct și nu reconstituită ulterior.

În plus poate fi, probabil, și o problemă de centraj cu un centru de greutate situat mult spre spate, care este favorabil unei vrii plate, fenomenul se poate datora prostului și frecventului obicei al pasagerilor de a se muta în timpul zborului pe alte locuri decât cele primite de la sol. La ATR 72 și 3-4 pasageri care se mută de capul lor pot deveni o problemă de centraj ce contribuie major într-o astfel de situație. 

Faptul că ambele motoare funcționau, se pare că la un regim ridicat, exclude varianta unei cedări de motor. Intrarea ăn vrie a unei asemenea variante constructive,  cu centrul de greutate coborât și spre în față,  este destul de greu posibilă. Este foarte greu deocamdată de spus și va trebui să vedem ce va zice comisia de ancheta. Compania Tarom mai are 2 astfel de avioane în dotare", a conchis pilotul Cezar Osiceanu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel