Data publicării:
Posibile mutări după ce Dacian Cioloș a fost propus premier de Klaus Iohannis
Val Vâlcu a analizat mutările care s-ar putea face în Parlament odată cu desemnarea drept premier, de către Klaus Iohannis, a lui Dacian Cioloş.
"Desemnarea lui Dacian Cioloș drept candidat la funcția de premier atinge mai multe ţinte. Dacă cei de la USR se înţeleg cu PNL pe ministere, să le dea liberalilor impresia că au câştigat prin reaşezarea ministerelor, PNL ar putea să meargă pe formula Cioloş premier sprijinit de liberali şi de UDMR. În plus, nici Orban cu grupul său de parlamentari nu are ce să spună pentru că în ultimele luni a tot spus că vrea refacerea coaliţiei şi un guvern de dreapta. Însă această variantă ridică şi o problemă: PNL poate să iasă foarte prost, având în vedere că, astfel, ar renunţa la funcţia de prim-ministru pe care a deţinut-o.
Iar în această variantă, Dacian Cioloş e 'pa' la alegerile prezidenţiale. Pentru că un premier care trece iarna cu criză sanitară, criză energetică şi o posibilă criză economică va repeta performanţa din 2016, adică va duce PSD-ul la 48%. Ar fi o guvernare după care, în cel mai bun caz, rămâi acolo unde eşti din punct de vedere electoral, adică la 20%; nu e în niciun caz o guvernare care să te arunce la 50%", apreciază Val Vâlcu.
Mutarea preşedintelui Iohannis
"E, totuşi, un risc pentru PNL că se compromite participând la o guvernare în condiţiile date, şi nici măcar nu are premierul. Dacă nu se înţeleg la negocieri este şi o bună ocazie de a-l repune în joc pe Florin Cîţu. Dacă Cioloş nu reuşeşte să coaguleze o majoritate în jurul său, cade, iar Klaus Iohannis are, apoi, posibilitatea de a veni din nou cu propunerea Cîţu.
Iar aici vine bomba: nu e obligatoriu ca după două căderi de Guvern să avem alegeri anticipate. Preşedinte POATE dizolva Parlamentul şi declanşa alegerile anticipate, dar nu e obligat să facă asta. Poate să facă încercarea cu Cîţu a doua oară, fără nicio problemă, la fel cum poate să vină cu a treia, a patra propunere. Cîţu poate să mai stea, interimar, câteva luni bune, dacă nu şi să revină la Palatul Victoria, mai ales în contextul în care, speriaţi de perspectiva alegerilor anticipate care implică o campanie electorală complicată şi posibilitatea de a nu mai prinde un mandat de parlamentar, mulţi parlamentari ar putea să se mai gândească dacă chiar e în avantajul lor să nu voteze premierul şi să-i dea preşedintelui posibilitatea de a declanşa anticipatele", mai spune Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News