Posibilă fuziune RCS-UPC. În 1989, o singură televiziune. În 2011, o singură firmă de cablu. Cine e la butoane?
Lansarea Digi News și jocurile politice de care vorbea Radu Moraru, referitor la abandonarea 10TV, pot fi ”citite” într-o nouă cheie după ce Hotnews anunță o posibilă cumpărare a UPC de către Grupul RCS&RDS. UPC este principalul concurent al operatorului de cablu, internet și telefonie controlat de Zoltan Teszari, iar fuziunea/achiziția ar crea un gigant care ar deține, potrivit unor estimări, 70 la sută din piața de distribuție a semnalului TV. Discuțiile despre concentrarea pieței de cablu au început în februarie 2011, iar RCS renunțase la negocieri în septembrie, susține Hotnews. Site-ul de știri amintit, apropiat Puterii, estimează că acum șansele ca afacerea să fie încheiată sunt extrem de mari.
Ministrul Comunicațiilor se temea de un monopol
Ce s-a schimbat din 11 martie, când același ziar online îl cita pe ministrul Comunicațiilor, Valerian Vreme, care declara că fuziunea riscă să creeze un monopol? Iată ce spunea Vreme, în Hotnews: ”Din datele pe care le am se confirma faptul ca daca RCS&RDS si UPC ar fuziona ar depasi 50% din piata de distributie semnal TV, ceea ce ar duce la monopol, a declarat vineri ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Mai mult, acesta spune ca posibila fuziune ar crea o entitate care ar detine aproape 70% din piata de distributie de semnal TV prin cablu si peste 50% din piata serviciilor de internet fix. Daca o astfel de tranzactie va avea loc, Consiliul Concurentei si autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) sunt cele care vor analiza si decide daca este vorba sau nu de o situatie de monopol, a mai mentionat acesta”.
Hotnews nu amintește de aceste probleme în articolul în care se anunță reînceperea negocierilor. Este posibil ca, în ciuda obiecțiilor ministrului, să se fi găsit o portiță care să permită concentrarea extremă a pieței de cablu. Miza este și una politică. La Senat, arcul Puterii încearcă să treacă o lege prin care să operatorii de cablu să poată stabili după bunul plac ce posturi retransmit în pachetul de bază. Astfel, televiziunile de știri ar putea fi transmise doar dacă abonații plătesc în plus, iar în pachetul de bază să fie incluse doar posturi gen Digi Știri sau TVR Info.
De posibila fuziune sunt interesați și abonații firmelor de cablu, care au în prezent posibilități limitate de a-și schimba operatorul, dacă nu sunt mulțumiți de servicii. În cazul fuziunii sau achiziției amintite, concurența pe această piață se va reduce și mai mult.
Citeşte şi:
Ministerului Comunicațiilor analizează un posibil monopol ce va fi creat prin fuziunea RCS cu UPC
Caz în atenția Consiliului Concurenței: Compania de telecomunicații RCS vrea să cumpere UPC
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News