Posea (Leviatan Design): Urmează să ne ducem către metaverse. Am încredere că și autoritățile vor ajunge la zi cu acest proces
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Romina Posea a vorbit despre perspectivele domeniului proiectării în digitalizare.

Romina Posea, șef birou planificare și îmbunătățire continuă procese la Leviatan Design, a vorbit despre perspectivele pe care domeniul proiectării le are în digializare.

„Ce urmează? Urmează să ne ducem către metaverse, ca să zic așa, că toată lumea spune despre asta. Urmează Digital twin (Un geamăn digital este o reprezentare virtuală care servește ca omologul digital în timp real al unui obiect sau proces fizic)“, a spus Romina Posea.

„Păi și nu vă imaginați cum e să vorbești cu zona guvernamentală, cu ANAF-ul, care sunt așa, în epoca de piatră a digitalizării, iar apoi să vii către industrii, către oamenii care fac pași. Îți e și greu așa, de la o oră la alta, să înțelegi toți acești termeni. Deci, ce urmează?“, a insistat Elena Cristian.

„Urmează să mergem la nivelul următor în ceea ce privește digitalizarea. Pentru noi, la nivelul proiectării, digitalizarea înseamnă, în termeni mai tehnici, utilizarea unu model 3D, toate specialitățile lucrează pe un model 3D, utilizăm BIM (Modelarea informațiilor despre clădiri - Building information modeling), care este ceva curent în unele țări ale UE și la nivel mondial și începe să fie un demers foarte utilizat și în România.

În privat se utilizează, Ministerul Dezvoltării vine din spate cu o strategie și noi avem încrederea că ceea ce facem nu are nevoie musai să devină obligativitate și am încredere că și autoritățile vor avea un imbold și vor ajunge la zi cu ceea ce înseamnă digitalizarea. Gândurile mele cele mai optimiste sunt pentru următorii doi ani“, a conchis, la dezbaterea „Digitalizarea României: noile provocări ale transformării digitale“, Romina Posea.

Posea, Leviatan Design, despre digitalizare: Nevoile sunt din ce în ce mai dureroase, devin o stare de urgență

Romina Posea, șef birou planificare și îmbunătățire continuă  procese în cadrul Leviatan Design, a vorbit despre digitalizarea industriei contrucțiilor.

„La noi, a început digitalizarea dintr-o nevoie. Întotdeuna când vorbim de digitalizare, nu contează de ce industrie vorbim, ci de beneficiile pe care ni le oferă. Beneficiile vin, de fapt, din nişte nevoi. Aceste nevoi sunt din ce în ce mai dureroase, devin o stare de urgenţă, nu doar o stare de necesitate. Nevoile noastre au fost legate de îmbunătăţirea timpilor de lucru, nevoile noastre au fost legate de îmbunătăţirea calităţii serviciului livrat - în cazul nostru servicii de proiectare şi de consultanţă în domeniul construcţiilor -,  nevoile noastre au fost în legătură cu deficitul acestei forţe de muncă.

În domeniul anteprizei generale, în zona de execuţie, s-au întors anumiţi specialişti. Au început să se întoarcă specialişti inclusiv pe partea de proiectare, ceea ce ne bucură. Dar, în acelaşi timp, unele nevoi au rămas, în ciuda OUG 114, care a adus ceva beneficii domeniului construcţiilor, nu doar domeniului IT (...)“, a spus Romina Posea, la DCNews TV (citește continuarea AICI).

Decizie cheie, luni, în Senat

Marius Humelnicu, președinte în Comisia pentru comunicatii si tehnologia informației, a vorbit despre decizia cheie ce va fi luată în Senat.

„Luni vom avea şedinţă pe acest proiect de lege al interoperablității la Senat, apoi la Camera Deputaţilor şi cred şi sper că, înainte de a se termina această sesiune, să putem să avem această lege pentru că este un prim pas în tot ce înseamnă conectarea instituţiilor publice locale, cât şi a instituţiilor publice centrale, cât şi a instituţiilor private, cu acces la date. Vorbim de securitate. În primul rând, trebuie să fie securitate şi confidenţialitatea datelor. Avem nevoie de trasabilitate, de transparență în actul administrativ. Este o bornă pe transformare digitală. Dacă vorbim de acest PNRR, să ştiţi că cei 20% pe care putem să îi folosim pentru transformarea digitală a României reprezintă o sumă considerabilă, consistentă şi ar trebui să ne dăm mâna astfel încât să atragem aceşti bani“, a spus Marius Humelnicu, la DCNews TV.

„Ar putea schimba fața României“

„Vom reuşi să îi atragem? Este o sumă care ar putea schimba fața României, ar putea să ne răspundă la toate întrebările ridicate în ultimii 30 de ani din punct de vedere al digitalizării. Aşa cum bine ştiţi, mediul privat s-a mai dus, adică este digitalizat. Cele mai multe dintre marile companii - şi chiar IMM-uri - sunt pe drumul cel bun. Sectorul de stat este marea problemă. Vom reuși să cheltuim aceşti bani pentru a face o digitalizare corectă, în aşa fel încât să nu ne mai plimbăm cu hârtii de la o instituţie la alta şi să nu mai facem de şapte ori acelaşi lucru pentru că şapte instituţii trebuie să aibă de lucru?“, a spus Elena Cristina, analist DCBusiness.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel