Portretul României reale: sifilis, TBC, cancer şi multe morţi evitabile
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
medic_de_familie_consult_93360800
medic_de_familie_consult_93360800

Reforma în sănătate a venit într-o Românie în care se moare de TBC şi de cancer de col, în care speranţa de viaţă la naştere pentru femei e cea mai mică din Europa şi în care sunt cele mai multe decese sub 1 an din UE.

România înregistrează o serie de recorduri negative la capitolele stare de sănătate şi sistem de sănătate, în raport cu celelalte state membre ale UE.

MONEY.ro a realizat o analiză despre starea de sănătate a unui sistem în curs de reformare, care va rămâne fără medici, în mai puţin de 11 ani.

Starea de sănătate a României: suntem campioni la sifilis, TBC şi cancer de col.

1.România ocupă prima poziţie în UE la incidenţa tuberculozei, “boala sărăciei”.

Înregistrăm anual peste 110 cazuri de infecţie cu bacilul Koch la suta de mii de locuitori, ceea ce înseamnă că suntem statul cu cea mai mare incidenţă a TBC din Uniunea Europeană. Deşi avem un Program Naţional de Control al Tuberculozei, coordonat de Ministerul Sănătăţii Publice, tendinţa ultimilor ani în România indică o creştere a incidenţei tuberculozei cu tulpini BK chimiorezistente, şi mai ales multidrog- rezistente, manifestată prin rezistenţa la cele două chimioterapice antituberculoase de primă alegere: Rifampicina şi Izoniazida.

2. România ocupă detaşat primul loc în UE la mortalitate datorată cancerului de col uterin.

Record negativ explicabil din cauza depistării tardive a neoplasmului, într-un stadiu în care intervenţia terapeutică este limitată. În România apar anual aproximativ 3.400 de cazuri noi şi contabilizăm anual peste 2.000 de decese datorate cancerului de col.

3. România se află pe primul loc în Europa la numărul infecţiilor de sifilis.

Recordul României la numărul de cazuri de sifilis a fost măsurat de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile pentru intervalul 1990-2009, şi prezentat într-un raport privind incidenţa BTS.

Citeste mai multe despre Portretul Romaniei reale: sifilis, TBC, cancer si multe morti evitabile pe Money.ro

Citeşte şi:

Câteva dispensare TBC, desființate odată cu spitalele mici. Incidența bolii poate să crească

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel