Poroşenko l-a avertizat pe Orban la Kiev că va conta pe Ungaria în cazul neaplicării armistiţiului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Premierul Ungariei, conservatorul Viktor Orban
Premierul Ungariei, conservatorul Viktor Orban
Kievul contează pe susţinerea Ungariei în convocarea unei sesiuni speciale a Consiliului European, în cazul în care armistiţiul convenit la Minsk nu va fi pus în aplicare în estul Ucrainei în noaptea de sâmbătă spre duminică, a avertizat Poroşenko vineri, după o întâlnire cu Viktor Orban, relatează MTI.

Poroşenko a declarat că preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au fost autorizaţi să vorbească în numele Uniunii Europene (UE) la summitul de joi de la Minsk, precizează preşedinţia ucraineană într-un comunicat postat pe site, în contextul relaţiilor bune promovate de către liderul populist ungur cu Moscova, care-i susţine pe separatiştii proruşi în conflictul din estul ţării, informează Mediafax.

Orban i-a răspuns preşedintelui că este conştient de importanţa armistiţiului şi implementării Acordurilor de la Minsk, se arată în comunicat.

CITEȘTE ȘI: Cea mai importantă victorie pentru Putin: cote istorice de încredere în Rusia

Preşedintele ucrainean şi premierul ungur au discutat despre cooperarea bilaterală şi probleme de securitate energetică, inclusiv despre stadiul diversificării livrării de gaze naturale către Ucraina.

Situaţia minorităţii maghiare din Ucraina a fost de asemenea abordată. Preşedintele Federaţiei Culturale Maghiare din Transcarpatia (KMKSZ) Laszlo Brenzovics, parlamentar ucrainean, a declarat în cadrul întâlnirii că maghiarii ucraineni susţin eforturile de pace ale preşedintelui ucrainean şi că minoritatea maghiară nu se simte discriminată în Ucraina, potrivit preşedinţiei ucrainene.

Orban a declarat că apreciază faptul că drepturile maghiarilor din Ucraina sunt respectate. Însă cele două părţi au discutat şi despre oportunităţil de îmbunătăţire a dezvoltării sociale şi culturale a comunităţii maghiare ucrainene.

De asemenea, Poroşenko i-a mulţumit lui Orban atât pentru susţinerea independenţei, integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei, cât şi pentru ajutorul umanitar acordat, inclusiv tratarea în Ungaria a unor militari ucraineni răniţi în conflictul din estul ţării, a mai precizat preşedinţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel