Populismul, mecanism de comunicare politică sau ideologie? Sorin Bocancea: Vine cu soluții de moment, aduce fericirea astăzi, dar este numai o promisiune
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Sorin Bocancea, profesor univ. dr. la Universitatea „Petre Andrei“ din Iași, a definit populismul.

Sorin Bocancea, profesor universitar doctor la Universitatea „Petre Andrei“ din Iași, a explicat de ce populismul nu este o ideologie:

„Din punctul meu de vedere, populismul este o tehnică de propagandă, pentru că a apărut o întreagă literatură, mai ales în ultimii 10 ani, în România, care susține că populismul ar fi o ideologie. Din punctul meu de vedere nu este o ideologie, ci este doar o tehnică de propagandă, iar argumentul meu este următorul: Ideologia propune un model uman, un ideal de viață și un program de fericire, ideologia este un fenomen mai complex, care este prezent în viața individului tot timpul, îl formează pe individ și îi formează opțiuni pe termen lung, pe când populismul vine cu așa-zise soluții rapide, pe moment, și promite fericirea astăzi doar prin realizarea unui singur punct, a unei singure nevoi.

Populismul nu formează oameni convinși, populismul este pur și simplu o tehnică de propagandă prin care se exploatează o problemă momentană, vine cu soluții de moment, aduce fericirea astăzi, dar este numai o promisiune, pentru că modalitățile de rezolvare ale problemei nu sunt tocmai cele corecte“, a spus profesorul Sorin Bocancea.

Populismului nu-i plac „procedurile democratice“

„Mecanismul democratic și rezolvarea problemelor sociale durează și înseamnă respectarea unei proceduri. Democrația este plictisitoare și obositoare pentru că este plină de proceduri, dar tocmai procedurile fac ca abuzurile să nu apară. Or, populismul vine și spune 'Nu, cineva cu o mână forte vine și rezolvă, dați deoparte procedurile că azi vom fi fericiți, azi vă rezolvăm tot ceea ce v-ați dorit în viață'.

De aceea, populismul nu are cum să fie o ideologie, cu toate că este un ism, are acest sufix care poate să ducă la o confuzie a lui cu ideologia. Chiar dacă sunt autori foarte serioși care încearcă să scoată din populism o ideologie, populismul nu este o ideologie și de aceea apar etichete hilare: ideologie confuză, ideologie slab definită. S-ar ieși din această încurcătură teoretică dacă populismul ar fi pus la locul său. Populismul este intrinsec oricărei ideologii, pentru că populismul înseamnă tehnica de a adunare a unui popor, de adunare a unei audiențe care este necesară oricărei ideologii. Nu există ideologie fără a fi împărtășită în proporție de masă. În rest, avem doar idei politice, atât!“, a conchis, la DC News, Sorin Bocancea, profesor universitar doctor la Universitatea „Petre Andrei“ din Iași.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel