Ponta vrea, dar poate?
Data publicării:
Autor: Sorin Roşca Stănescu
WhatsApp
Nu se mai da dupa gard. Cum, atat de intelept, se exprima romanul.

Acum, Victor Ponta isi exprima intentia, in fiecare localitate in care se desfasoara campania pentru europarlamentare, ca va cadida pentru functia de presedinte al Romaniei. Cum, de altfel, a vrut sa faca de la bun inceput. Dar nu prea stia cum sa incalce atat de brutal intelegerea cu liberalii. Solutia a venit din Constitutie. Sabotarea proiectului constitutional ii netezeste drumul catre afirmarea ambitiei sale. In rest, s-au mai putut aduna cateva pretexte. Pana cand PNL si-a pierdut de tot rabdarea. Si a plecat. De acolo unde nu mai era lasat sa stea. Acum stim. Victor Ponta este ferm hotarat sa candideze. Si PSD sa il sustina. Singura intrebare care ramane este daca va putea. Eu continui sa cred ca nu.

„Victor Ponta nu va candida la prezidentiale". Asa am afirmat cu mai multe luni in urma. Si am dezvoltat aceasta tema intr-o analiza. Care probabil se va dovedi corecta. Sunt destul de multi cei care spun – acestia sunt in general adeptii dreptei – ca Victor Ponta va candida, dar nu va reusi. Motivele invocate sunt diverse. Eu insa fac o alta afirmatie. Desi vrea sa candideze, Victor Ponta nu va mai candida. Surpriza va veni in ultimul moment.

Dar pana cand va veni aceasta surpriza, sa incercam sa intuim natura ei. Eu unul nu ma numar printre partizanii dosariadelor. Si in nici un caz printre adeptii rezolvarii unor diferende politice pe seama eliminarii, prin intermediul procurorilor, a unor adversari ori a unor obstacole. Dar exista asemenea adeptii. Si sunt puternici. In frunte cu actualul presedinte. Cu Traian Basescu. Dupa ce a terfelit zece ani de zile munca unor procurori, de ce ar renunta sa faca acest lucru in al doisprezecelea ceas? De ce ar rezista tentatiei de a-l pune, cu ajutorul acestora, pe Victor Ponta la zid? Dresandu-i un dosar penal greu. Care sa ii permita, in urma unui rechizitoriu sumar, sa-l scoata de la guvernare. Desigur, fortand, din nou, litera si spiritul Constitutiei. Terenul e pregatit. Nu intamplator Traian Basescu repeta apasat si insistent ca Victor Ponta este un prim-ministru „extrem de corupt". Dar sa il lasam pe Traian Basescu in pace. Sa incercam, in aceasta analiza, chiar sa il ignoram. Sa nu-l scoatem pe Victor Ponta, nici macar teoretic, din postura de candidat prezidential invocand fapte penale sau inscenari penale.

Voi utiliza un alt set de argumente. Cele legate de inconsistenta actului de guvernare. Un PR bine pus la punct, cum este cel al premierul Victor Ponta, este un fel de urias balon de sapun. Pe masura ce imaginea se umfla, premierul este din ce in ce mai tentat sa lucreze pentru a o escalada. Si, pe masura ce face acest lucru, isi neglijeaza din ce in ce mai mult obiectivele guvernarii. In Romania se teleguverneaza. Pana si sedintele de Guvern sunt, in cea mai mare parte, simple pretexte pentru transmisii live. Niciodata pana acum nu a existat atat de mult ambalaj pentru o marfa atat de subtire.

Daca, dincolo de exceptionale rezultate in plan propagandistic, analizam punct cu punct angajamentele electorale, obiectivele enuntate de Guvernul Ponta, angajamentele punctuale ale acestuia, daca luam si trecem prin sita discernamantului public promisiune cu promisiune, vedem ca, dupa ce se scurge apa tulbure, nu mai ramane aproape nimic. Nu trebuie sa existe persoane, cum sunt eu si altii, care sa atraga atentia asupra acestui fapt. Deocamdata eu si ceilalti ne numaram printre primii observatori. Ce se va intampla insa cand cetateanul insusi va observa acest lucru? Care vor fi efectele? Cu ce repeziciune cade Ponta? Si cum?

O bula, ca orice bula, cand se sparge, se sparge intr-o fractiune de secunda. Iar efectul se propaga cu o uluitoare repeziciune. Sa ne amintim de cel mai elocvent caz petrecut relativ recent la nivel mondial. Bula afacerilor imobiliare. Bula derivativelor. Cand, in 2008, s-a spart in Statele Unite, bula a plesnit intreaga planeta. Viteza a fost atat de mare, incat i-a pacalit pe multi analisti economici si pe multi politicieni. Care si-au imaginat ca tsunami nu va atinge anumite reguiuni sau anumite tari. Dar bula era prea mare pentru ca efectele exploziei sau imploziei, cum vreti, sa nu loveasca un spatiu extrem de larg. Exact la fel va fi si efectul bulei PR a Guvernului Ponta. Se va forma o masa critica si un punct critic intr-un moment dat, cand, instantaneu, cetatenii Romaniei vor intelege cat de mult au fost pacaliti. Si cum. Si de catre cine.

Prabusirea va fi aproape instantanee. Si inspaimantatoare pentru PSD. Care va suferi efectele spargerii bulei PR pe termen lung si foarte lung. Prognoza mea este ca se va intampla candva in aceasta toamna. Nu mai poate dura mult. Din simplul motiv ca bula PR si-a atins limitele. Pur si simplu Victor Ponta si specialistii sai in imagine nu mai au ce inventa. Resursele de magie nu mai permit Guvernului Ponta sa se prefaca ca introduce ceva in buzunarul romanului.

In fata efectului devastator al spargerii bulei PR, PSD va trebui sa se replieze rapid. Este un partid experimentat. Cu oameni inteligenti. Cu infrastructura. Care a riscat in mod constient. Crezand ca isi cumpara timp. Si impinge spargerea bulei dupa prezidentiale. Cand, pentru cetateni, va fi prea tarziu. Cand oamenii nu vor mai avea mult timp cum sanctiona guvernarea. Asa ca liderii PSD vor avea de ales. Sa moara de gat cu Victor Ponta sau, pur si simplu, sa-si schimbe optiunea. Sa se replieze in mod inteligent.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel