Data publicării:
Cerere întârziată a lui Ponta, în contextul crizei din regiune
La peste patru luni de la izbucnirea conflictului din Ucraina, care amenință grav stabilitatea sud-estului Europei, în Consiliul Suprem de Apărare a Țării se va discuta despre Republica Moldova. Premierul Ponta susține că va propune în următoarea ședință a CSAT să existe "o analiză foarte clară" a instituţiilor statului, inclusiv a serviciilor de informaţii, legat de ceea ce va putea face România pentru a sprijini Republica Moldova în contextul conflictului din Ucraina.
Președintele Traian Băsescu nu a convocat niciodată CSAT pe subiectul tensiunilor din Ucraina în ultimele luni și niciunul dintre membrii Consiliului nu a venit cu o propunere în acest sens. Criza din Ucraina și efectele ei asupra Republicii Moldova ar putea fi discutate de-abia acum, la inițiativa premierului, dar nu într-o ședință dedicată exclusiv situației din regiune.
"România nu este în niciun fel ameninţată, dar regiunea e un focar de pericol şi trebuie să facem tot ce ţine de noi pentru a asigura integritatea şi securitatea Republicii Moldova", a declarat premierul Victor Ponta, sâmbătă, la Târgu Jiu, citat de Mediafax.
Citește și: Leancă: Trupele ruse se antrenează să traverseze Nistrul în câteva minute
Întrebat de jurnalişti despre informaţii furnizate de presa rusă potrivit cărora România nu ar rezista mai mult de 30 de minute în faţa unui război, Ponta a răspuns: "Ar rezista mult mai mult".
"Tocmai pentru că vreau să dau asigurări că niciun cetăţean român nu este şi nu va fi în pericol, luni, împreună cu ministrul Mircea Duşă, vom face o analiză şi vom pregăti pentru prima şedinţă a CSAT toate datele şi strategia pentru a da asigurări populaţiei Romaniei şi fratilor de pe peste Prut. Niciun român nu e în pericol, dar investiţii suplimentare şi o strategie sunt absolut necesare", a spus Ponta.
El a precizat că şedinţa CSAT o stabileşte preşedintele, el urmând însă să propună, în calitate de vicepreşedinte al CSAT, să fie făcută o analiză în legătură cu ceea ce va putea face România pentru a sprijini guvernul legitim al Republicii Moldova.
Citește și: Băsescu: România nu va apăra militar Republica Moldova
"Preşedintele o stabileşte (şedinţa CSAT-n.r.), noi vom propune. În calitatea mea de vicepreşedinte al CSAT, voi propune ca obligatoriu să avem din partea tuturor instituţiilor statului, nu doar cele guvernamentale, ministere, ci şi din partea serviciilor de informaţii, o analiză foarte clară apropo de ceea ce putem şi trebuie să facem pentru a sprijini guvernul pro-european şi guvernul legitim al Republicii Moldova", a declarat premierul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News