Ponta și Antonescu, uniți împotriva adversarului comun, Băsescu. Principalele decizii ale USL pentru 2014
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp

Premierul Victor Ponta și președintele PNL, Crin Antonescu, au apărut, luni, într-o conferință comună, după prima ședință a Uniunii Social Liberale din acest an. Cei doi lideri ai USL au prezentat principalele proiecte ale Uniunii pentru 2014. 

Modificarea Constituției, o prioritate 

Crin Antonescu a declarat că  este "un an foarte important". Președintele PNL a subliniat: "Primul proiect, major, modificarea Constituției, rămâne o prioritate. Practic noi am încheiat acest proces de modificare și rămâne ca observațiile, avizele, în sens generic, de la alte instituții, să vină pe forma finală a proiectului. Deja din 27 ianuarie comisia e convocată și până la mijlocului lui martie, când se întâlnește Comisia de la Veneția, aceasta formă va fi încheiată. În ideea ca majoritatea parlamentară a USL va vota Constituția, rămâne problema referendumului".

Referendum, în același timp cu alegerile europarlamentare. Legea electorală, modificată

Liderul PNL a adăugat: "Am decis să-l organizăm cu alegerile europarlamentare de la sfârșitul lui martie. Alte obiective sunt modificarea legii electorale, număr maxim parlamentari în Cameră 300 și în care revenim la formula proporționalității directe, vot de liste pentru Camera Deputaților".

Premieră în România. Doi președinți în același timp

Crin Antonescu a adăugat: "În legătură cu data alegerilor prezidențiale, decizia noastră e să le organizăm cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului președintelui. Nu se știrbește nicio zi din mandat, este normal să nu lăsăm spre sfârșitul lui decembrie alegerile, pentru ca tranziția de mandat să se poată face imediat după expirarea mandatului și în condiții de pregătire normale".

USL, platformă comună la europarlamentare

În ceea ce privește alegerile europarlamentare, Crin Antonescu a spus: "am decis să lucrăm la o platformă comună, indiferent că vom participa pe liste separate, un program comun, pentru poziții comune în domeniul politicilor europene, pentru susținerea intereselor României".

USL nu a uitat de adversarul comun

Victor Ponta a declarat că "Patru pachete de decizii adoptate azi, care au legătură cu anunțarea pentru 2014 a principalelor obiective politice, cu mesajul clar că USL nu a uitat nici adversarul nostru comun, regimul Băsescu, nici obligațiile față de cei care ne-au votat. Două dintre pachete - reforma instituțională, constituția, legea pentru alegerile parlamentare, a doua  - platformă comună pentru europarlamentare, deși pe liste și grupuri separate, trebuie să avem o conduită comună. Încă două pachete vor fi reprezentate de prioritățile parlamentare".

Premierul a adăugat că "vom pune la dispoziția publicului toate detaliile legate de afacerile imobiliare ale președintelui". El a subliniat: "Grupurile noastre sunt pregătite să revoteze legile blocate de președinte - legea privind cumpărarea terenurilor, care include condiții extrem de importante pentru ca românii să aiba dreptul și sprijinul pentru a cumpăra terenuri".

"Susținem Legea minelor în totalitate"

Victor Ponta a mai spus: "Legea privind energia regenerabilă - care face ca facturile să nu crească, trebuie să o votăm. Parteneriatul public privat, care privește oportunitățile de dezvoltare a infrastructurii, legea minelor, care privește toate tipurile de exploatări, există în Parlament o inițiativă pe care o susținem în totalitate, garantarea dreptului la libera exprimare". Premierul a făcut referire la un articol din noul Cod, care este considerat că limitează dreptul la libera exprimare a presei.

"Precizăm foarte clar că candidatul la prezidențiale e dl Antonescu"

Cu privire la Protocolul USL, premierul a declarat: "Am discutat despre relansarea activității politice în USL, în ce privește protocolul de colaborare, speranța ușor naivă de a mai opri discuțiile din presă, precizăm foarte clar că candidatul la prezidențiale e dl Antonescu".

"Alianțele cu PDL sunt interzise"

În ceea ce privește problema din Ilfov, Victor Ponta a precizat că "aplicarea prevederilor actuale din acordul USL, alianțele cu PDL sunt interzise prin acorduri între noi. Ne obligăm ca în perioada imediat următoare - mâine ne întâlnim cu reprezentanții din Ilfov, pentru a rezolva problema - în toate județele oamenii care au votat USL trebuie să știe că sunt conduși de majorități USL".

"Mesajul este acela ca USL s-a format ca să schimbe regimul Băsescu, să guverneze bine țara și, pentru aceste motive, trebuie să fim uniți și trebuie să le ducem la bun sfârșit", a subliniat premierul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel