Ponta - șah la PDL și Traian Băsescu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

Execuția politică a lui Mircea Geoană are două consecințe majore: în primul rând, PSD capătă un lider puternic și hotărât, pe Victor Ponta. În al doilea rând, deschide complet jocul politic pentru anul viitor și lasă o șansă unor alegeri libere și corecte.

Din momentul în care Mircea Geoană a fost înlăturat de la președinția Senatului, PDL are o problemă uriașă. Astfel, fiecare grup parlamentar își va propune un candidat, inclusiv UDMR. Dacă PDL nu va vota candidatul USL, nici USL nu va vota candidatul PDL. Ca urmare, singurul candidat cu șansă va fi cel de la UDMR, adică domnii Marko Bela sau Gyorgy Frunda. Din acel moment, funcția de Președinte al Senatului României – a doua în stat ca rang va fi ocupată de un maghiar. O torpilă înspăimântătoare pentru singurul fief rămas PDL-ului: Transilvania. PDL-ul va încerca să dea vina pentru situația creată pe domnii Ponta și Antonescu. Opinia publică va constata însă că nu USL-ul conduce țara în alianță cu UDMR-ul, ci PDL-ul.

Președinția Senatului poate schimba oricând și comportamentul politic al UDMR. Astfel, în cazul suspendării președintelui Băsescu- procedura deja inițiată de USL, UDMR va deține funcția de președinte interimar al României, vreme de cel putin 4 luni. O lună până la referendumul de demitere și trei luni, în cazul demiterii președintelui Băsescu, până la organizarea de alegeri anticipate. Este o onoare pe care UDMR-ul nu ar mai avea-o prea curând în istorie.

Oricum si fără suspendare, UDMR-ul ar căpăta o importanță și mai mare în coaliția cu PDL-ul. Dl. Boc ar trebui să răspundă la toate solicitările UDMR-ului. Automat se va respinge regionalizarea sau legea votului prin corespondență. Oricând va socotii potrivit, PDL-ul poate fi lăsat în ofsaid de UDMR.

În dimineața zilei de miercuri, 23 noiembrie, Mircea Geoană ar fi trebuit să aibă sprijinul PDL pentru a nu fi schimbat din funcție. Cu președintele Băsescu plecat în vizită de stat în zona Golfului, PDL-ului i s-au înmuiat genunchii și au cedat presiunii PSD. În acest fel, Ponta dă șah Partidului portocaliu și lui Traian Băsescu. Singurul care mai poate deturna abila mișcare a USL este Traian Băsescu și asta prin convingerea UDMR-ului să nu-și propună un candidat la președinția Senatului. O misiune greu de îndeplinit chiar și cu DNA-ul la ușa lui Laszlo Borbely si Verestoy Attila...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel