Data actualizării:
Data publicării:

Ponta nu pleacă din PSD. Ruptură la vârf cu Tăriceanu

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Relațiile dintre Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu s-au rupt, au confirmat pentru DCNews surse apropiate social-democraților. Liderul ALDE s-a opus deciziei premierului de a demisiona, dar nu acest lucru a pus capăt colaborării. Pe primul plan se află negocierile pentru poziția de președinte al Senatului, dar și perspectiva unui guvern de coaliție după parlamentare.

În februarie, Călin Popescu Tăriceanu are șanse de a păstra șefia Senatului. Poziția este una strategică pentru ALDE: oferă vizibilitate liderului, funcții în aparatul Senatului și trimite un mesaj de forță membrilor de partid, înainte de alegerile locale.

Compromis pentru șefia Senatului

PNL nu va încerca să obțină postul, consideră analiștii politici consultați de DCNews. Dacă ar candida Vasile Blaga, s-ar rupe echilibrul de la vârful PNL. Un alt senator PNL nu ar reuși să strângă voturile necesare. Evident, dacă UNPR nu schimbă tabăra. Nici PSD nu este sigur că ar obține majoritatea, așa că Tăriceanu rămâne ca o soluție de compromis, încă o sesiune parlamentară.

Guvern PNL-UDMR-ALDE, după alegeri

Mesajul transmis de Alina Gorghiu, miercuri, este un alt semnal pentru ALDE. Co-președintele PNL a exclus orice alianță la guvernare cu PSD după alegeri. Cum este greu de crezut că un partid va obține 50%, se profilează un guvern multicolor. Fie în jurul PSD, fie în jurul PNL, președintele optând pentru varianta de dreapta: PNL-UDMR-ALDE, eventual MP. De aceea, un prim pas pentru apropierea celor două formațiuni de dreapta ar fi momentul alegerii președintelui Senatului, în februarie. Pentru a păstra deschisă linia de comunicare cu PNL, Tăriceanu a rupt relațiile cu Ponta, spun sursele citate.

Ponta așteaptă rezultatul PSD, în noiembrie

Fostul premier, pe de altă parte, nu va pleca din PSD, încercând să construiască un nou partid de stânga, așa cum s-a vehiculat în spațiul public după ce Liviu Dragnea a preluat controlul partidului. Ponta va aștepta rezultatul alegerilor. În funcție de rezultat, poate reveni la conducere, pe fondul nemulțumirii activului PSD. Dacă Ponta ar fi rupt o grupare din PSD, Tăriceanu ar fi fost interesat de o colaborare electorală, bazată pe forța în teritoriu a ”pesediștilor”. Mai ales că ar fi fost greu de înscris un partid, până la alegeri, deci Ponta ar fi fost silit să realizeze o alianță electorală cu ALDE, de tipul USL 2.0.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel