Ponta, atac la Morar: Parchetul a devenit moșia și monopolul său
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp

Premierul Victor Ponta a prezentat, miercuri, în ședința de Guvern de la Palatul Victoria, motivația pentru care s-a răzgândit "așa rapid" în legătură cu avansarea propunerilor pentru numirea procurorilor șefi la Parchete. Potrivit ministrului interimar al Justiției, decizia a fost luată aseară, după ce a constatat că Parchetul a devenit "moşia şi monopolul" lui Daniel Morar, care dispune asupra numirilor.

"Am constatat aseară - am avut la CSM o discuţie civilizată şi normală - dar aseară am constatat că Parchetul a devenit moşia domnului Morar şi că dânsul spune pe cine nu numeşte, pe cine numeşte, cum numeşte şi că, practic, noi constatăm un monopol în România. Monopolul asupra procurorilor aparţine domnului Daniel Morar. În calitatea mea de ministru interimar al Justiţiei şi de prim-ministru, nu pot să asist pasiv la aceste lucruri. În baza legii, singura lege aflată în vigoare, pe baza căreia chiar şi domnul Morar a fost numit în funcţie, a făcut şase propuneri pentru funcţiile de conducere, iar CSM trebuie să se întrunească şi, conform legii, să dea un aviz, pozitiv sau negativ, dar nu cred că putem accepta ca cineva, o singură persoană, să încalce sau să rescrie legea pentru a-şi păstra un monopol asupra unei instituţii, Parchetul, care trebuie să nu aparţină nici partidelor, dar nici unui singur om", a declarat Victor Ponta în şedinţa de Guvern, citează Mediafax.

În susținerea deciziei sale, premierul Ponta a precizat că a făcut ceea ce este bine pentru guvern şi stabilitate politică, precum şi pentru stabilitatea sistemului de justiţie.

"Aplicând legile ţării, consider că am dreptate în faţa celor care nu vor să le aplice şi care vor să creeze o putere paralelă Legii şi Constituţiei", a adăugat Ponta, spunând miniştrilor să fie "absolut convinşi" că deciziile pe care le-a luat "aşa rapid" sunt exact în aceste direcţii.

Pe cine a propus Victor Ponta

Într-o scrisoare adresată, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul interimar al Justiției a propus-o pe Laura Kovesi pentru funcţia de procuror şef la DNA, iar pe Tiberiu Niţu, pentru funcția de procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, Ponta l-a propus pe Bogdan Licu, pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Propunerile de astăzi ale premierului, survin la nicio zi, după declarația de la finalul discuției cu membrii secţiei de procurori ai CSM, când Victor Ponta preciza că procurorii șefi de la PG și DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel