Ponea (ANSVSA), date șoc despre legumele și fructele CONFISCATE. Radu Tudor: Românilor le vine să spargă televizorul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Captura Video
Captura Video
Mihai Ponea, directorul general al ANSVSA, a anunţat că în România se confiscă zilnic tone de legume şi fructe din cauză că acestea sunt neconforme. Jurnalistul Radu Tudor a reacţionat rapid. 

Directorul ANSVSA a anunţat că se confiscă zeci de tone de fructe şi legume care au fost tratate cu pesticide. 

"Dl ministru al Agriculturii, împreună cu preşedintele ANSVSA, luna trecută, au dispus un control fulger pe ceea ce înseamnă importul de legume şi fructe, atât la documentaţie cât şi pe recoltare de probe. Au fost efectuate în jur de 480 de controale la operatori care fac import şi au fost retrase de pe piaţă cantităţi importante de legume şi fructe", a declarat Mihai Ponea la Antena 3. 

Iată mai jos dialogul dintre cei doi: 

Radu Tudor: Ce înseamnă cantităţi importante? 

Mihai Ponea: Daţi-mi voie să vă spun. Doar în ultima lună am confiscat peste 80 de tone de legume şi fructe. Dacă vreţi să fiu mai actual, doar azi s-au confiscat 40 de tone de fructe cu provenienţă din import. 

Radu Tudor: Din import de unde? E foarte important, pentru ca lumea să nu creadă că tot ce e din import e cu probleme. 

Mihai Ponea: Aceste fructe au fost din Turcia, dar ele provin din diferite state terţe. Repet, doar azi au fost confiscate 40 de tone. Şi legume! La mărar au fost retrase 4-5 tone cu provenienţă Egipt. 

Radu Tudor: Vă daţi seama, când românii aud că importăm mărar din Egipt, le vine să spargă televizorul. Dar îi sfătuiesc să nu o facă! 

Mihai Ponea: Aşa este. Rolul nostru este să controlăm şi să verificăm tot ce intră în România. 

Radu Tudor: Ştim cu toţii că legumele şi fructele din UE respectă nişte standarde de calitate, legislaţia e exigentă. Problema e că spaţiul românesc este invadat de sute de mii de tiruri cu legume şi fructe din China, Turcia, Vietnam, şi ce se vinde nu e etichetat, iar consumatorul nu ştie zona de provenienţă şi nici conţinutul fructului sau legumei. 

Mihai Ponea: Tocmai de asta suntem noi prezenţi permanent în piaţă. Doar azi am confiscat mărar, mere, pătrunjel, zeci de tone. În ultima lună, au fost peste 50 de probe neconforme. Intervenim extrem de aspru. 

Radu Tudor: De ce nu interveniţi la vamă? De ce trebuie ca oamenii să se trezească cu aceste produse pe rafturile din magazine? 

Mihai Ponea: Aţi atins un subiect extrem de important. Camioanele când intră în România, fie intră pe vapor, fie prin Ilfov. 20 la sută rămân în vamă pentru analiză. Acesta este procentul prevăzut de regulamentul european. Toate ţările europene fac la fel. Se va emite un nou regulament, pentru că există îngrijorare pentru fructele şi legumele importate din Turcia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel