Poluare masivă în București. Ministerul Mediului: Amendă de 100.000 de lei către CET Grozăvești
Autor: Alexandru Ichim | Publicat pe: 09 Martie 2020, 20:32
WhatsApp
Poluare
Poluare
Autoritățile au tras concluziile în urma verificărilor autorităților de mediu, efectuate ca urmare episodului de poluare produs în Capitală, în perioada 01-02 martie.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a susținut în această după amiază o conferință de presă care a avut ca temă fenomenul de poluare a aerului produs în municipiul București, în perioada 01-02 martie.

"Sâmbătă a fost un cumul de factori care a adus la valori ridicate de 8, de 9 sau chiar 10 ori mai mari ale valorilor poluanților la anumite stații din cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, acest episod de datorându-se inclusiv lipsei condițiilor favorabile dispersiei poluanților din aerul Bucureștiului. În momentul de față consider că, dacă în București am fi avut implementate măsurile din Planul Integrat de Calitate a Aerului, nu am fi avut poluare excesivă în ultima perioadă sau nu am fi avut acest caz izolat cu valori de 8-10 ori mai mari cum a fost cel de duminică spre luni. Dacă ne uităm la datele din Rețeaua Națională a Calității Aeurlui observăm că, în acest an, și în ianuarie și în februarie, am mai avut astfel de cazuri, poate nu cu valori atât de ridicate, dar care nu s-au resimțit la nivelul Bucureștiului atât de pregant deoarece condițiile meteo au favorizat dispersia acestor poluanți", a subliniat ministrul Costel Alexe.

Amendă pentru CET Grozăvești 

”CET Grozăvești a intrat în control pe data de 4 martie și acțiunea a fost finalizată pe 6 martie. Comisarii GNM au aplicat o sancțiune de 100 000 de lei către CET Grozăvești, însă nu pentru faptul că a folosit o cantitate de păcură nesimnificativă comparativ cu poluarea din București, ci pentru faptul că nu au anunțat și nu au notificat ANPM-ul și APM București privind folosirea păcurei în producerea energiei. De asemenea, nu au respectat unele condiții din autorizația integrată de mediu. Repet, chiar dacă CET Grozăvești a folosit păcură nu acesta a fost principalul motiv al poluării Bucureștiului din noaptea de duminică spre luni. Este doar o mică parte din acel cumul de factori.”

Sancțiuni ori de câte ori este nevoie 

Ministrul a solicitat Gărzii Naționale de Mediu să aplice sancțiuni ori de câte ori e nevoie celor care poluează Bucureștiul dar și alte zone din țară. "Am trimis notificare către APM-uri să aibă în grijă ca în urmatoarele 3 luni toți operatorii din țară care au activitșți de ardere să își instaleze sisteme de monitorizare prin care să poată transmite on-line valorile emisiilor", a subliniat Costel Alexe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?