Poluare masivă în București. Ministerul Mediului: Amendă de 100.000 de lei către CET Grozăvești
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Poluare
Poluare
Autoritățile au tras concluziile în urma verificărilor autorităților de mediu, efectuate ca urmare episodului de poluare produs în Capitală, în perioada 01-02 martie.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a susținut în această după amiază o conferință de presă care a avut ca temă fenomenul de poluare a aerului produs în municipiul București, în perioada 01-02 martie.

"Sâmbătă a fost un cumul de factori care a adus la valori ridicate de 8, de 9 sau chiar 10 ori mai mari ale valorilor poluanților la anumite stații din cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, acest episod de datorându-se inclusiv lipsei condițiilor favorabile dispersiei poluanților din aerul Bucureștiului. În momentul de față consider că, dacă în București am fi avut implementate măsurile din Planul Integrat de Calitate a Aerului, nu am fi avut poluare excesivă în ultima perioadă sau nu am fi avut acest caz izolat cu valori de 8-10 ori mai mari cum a fost cel de duminică spre luni. Dacă ne uităm la datele din Rețeaua Națională a Calității Aeurlui observăm că, în acest an, și în ianuarie și în februarie, am mai avut astfel de cazuri, poate nu cu valori atât de ridicate, dar care nu s-au resimțit la nivelul Bucureștiului atât de pregant deoarece condițiile meteo au favorizat dispersia acestor poluanți", a subliniat ministrul Costel Alexe.

Amendă pentru CET Grozăvești 

”CET Grozăvești a intrat în control pe data de 4 martie și acțiunea a fost finalizată pe 6 martie. Comisarii GNM au aplicat o sancțiune de 100 000 de lei către CET Grozăvești, însă nu pentru faptul că a folosit o cantitate de păcură nesimnificativă comparativ cu poluarea din București, ci pentru faptul că nu au anunțat și nu au notificat ANPM-ul și APM București privind folosirea păcurei în producerea energiei. De asemenea, nu au respectat unele condiții din autorizația integrată de mediu. Repet, chiar dacă CET Grozăvești a folosit păcură nu acesta a fost principalul motiv al poluării Bucureștiului din noaptea de duminică spre luni. Este doar o mică parte din acel cumul de factori.”

Sancțiuni ori de câte ori este nevoie 

Ministrul a solicitat Gărzii Naționale de Mediu să aplice sancțiuni ori de câte ori e nevoie celor care poluează Bucureștiul dar și alte zone din țară. "Am trimis notificare către APM-uri să aibă în grijă ca în urmatoarele 3 luni toți operatorii din țară care au activitșți de ardere să își instaleze sisteme de monitorizare prin care să poată transmite on-line valorile emisiilor", a subliniat Costel Alexe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel