Data actualizării:
Data publicării:

Polonia va produce în țară 48 de lansatoare Patriot. Efort uriaș de înarmare: 4% din PIB

Autor: Ion Voicu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: MAPN
FOTO: MAPN
Polonia a semnat luni un contract cu Raytheon Polska și PGZ Huta Stalowa Wola pentru producția a 48 de lansatoare M903, care fac parte din sistemele de apărare aeriană Patriot, în valoare de 1,23 miliarde de dolari, a anunțat Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, ministrul Apărării de la Varșovia.

„Aceste lansatoare vor fi produse în Polonia", a adăugat ministrul, citat de Reuters, în timpul unei vizite la Sochaczew, în centrul Poloniei.

Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a făcut ca apărarea să devină o prioritate pentru membrii flancului estic al NATO, iar Polonia și-a crescut cheltuielile pentru apărare la aproximativ 4% din PIB anul acesta, în efortul de a-și consolida forțele armate.

În iulie, Polonia a cumpărat 58 de transportoare blindate de trupe Rosomak, în valoare de 2,6 miliarde de zloţi (659,8 milioane de dolari). Vehiculele urmează să fie livrate în 2026-2027. Transportoarele, care vor fi dotate cu lansatoare de rachete ghidate antitanc SPIKE-LR, sunt produce tot în țară, fiind cumpărate de la un consorţiu format din Huta Stalowa Wola, Polska Grupa Zbrojeniowa, Rosomak S.A. şi WB Electronics S.A.

În 2023, Varșovia achiziționat sisteme americane de apărare antiaeriană de tip Patriot în valoare de 15 miliarde de dolari, cu condiția ca o parte din lanțul de producție să fie integrat în țară.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea potențială de rachete avansate aer-aer cu rază medie de acțiune către Polonia pentru un preț estimat la 1,69 miliarde de dolari, a anunțat marți Pentagonul, potrivit Reuters. Polonia deține deja rachete JASSM cu o rază de acțiune de 370 de kilometri, integrate pe avioanele de luptă multirol F-16 de producție americană. În total, în cadrul mai multor contracte, Polonia va achiziționa 821 de rachete de croazieră AGM-158B-2 JASSM, 232 de rachete AIM-9X Sidewinder Block II și 745 de rachete AIM-120C-8.

Departamentul de Stat a aprobat, de asemenea, vânzarea potențială către Polonia a până la 128 de rachete sol-aer pentru un preț estimat de 1,77 miliarde de dolari și rachete sidewinder pentru aproximativ 219,1 milioane de dolari, a anunțat Pentagonul.

Polonia a mai semnat în acest an un contract de 4,9 miliarde de euro, pentru 250 de tancuri Abrams din SUA, care vor înlocui cele 240 de tancuri din epoca sovietică trimise în Ucraina.

În Coreea de Sud, Polonia a comandat 180 de tancuri K2 Black Panther, 200 de obuziere K9 Thunder, 48 de avioane de atac ușor FA-50, 218 lansatoare de rachete K239 Chunmoo. În completarea livrărilor imediate, se așteaptă un total de 1.000 de tancuri K2 și 600 de obuziere K9.
La 31 ianuarie 2020, Polonia plasase oficial o comandă de 32 de avioane F-35A Lightning II din Statele Unite. Această decizie face parte din strategia mai amplă a Poloniei de a-și moderniza armata și de a-și consolida capacitățile de apărare în contextul intensificării amenințărilor la adresa securității regionale, în special din partea Rusiei, spuneau la acel moment autoritățile poloneze. În august a fost livrată prima dintre aceste aeronave, menite să întărească apărarea aeriană, realizată de avioanele F-16, achiziționate încă din 2001 de Polonia,.

Polonia, cu aproape 38 de milioane de locuitori, ar putea să dețină cea mai puternică forță terestră din Uniunea Europeană, arată o analiză Politico. Varșovia are mai multe tancuri și obuziere și o armată dublă față de Germania și a decis să cumpere echipament militar și din Coreea de Sud. Armata Poloniei are aproximativ 150.000 de militari, dintre care 30.000 forței de apărare teritorială înființată în 2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel