Polonia va organiza funeralii naţionale pentru cei doi oameni uciși în atacul cu rachetă
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Polonia va organiza funeralii naţionale pentru cei doi oameni uciși în atacul cu rachetă
Polonia va organiza funeralii naţionale pentru cei doi oameni uciși în atacul cu rachetă
Polonia va organiza funeralii naţionale pentru cele două persoane care au murit în această săptămână după ce o rachetă le-a lovit satul în apropiere de graniţa cu Ucraina, a declarat vineri preotul paroh local pentru agenţia poloneză de presă PAP, preluată de DPA. 

Cele două înmormântări vor avea loc sâmbătă, respectiv duminică, a precizat preotul. O rachetă a lovit marţi o fermă la Przewodów, la circa şase kilometri de graniţa cu Ucraina. În explozia produsă de rachetă la un depozit de cereale a murit un şofer de tractor de 60 de ani şi un alt muncitor de 62 de ani.

Șoferul tractorului a fost lovit în timp ce transporta o încărcătură de porumb pe cântarul din depozit în momentul în care a căzut racheta

Conform media locale, şoferul tractorului a fost lovit în timp ce transporta o încărcătură de porumb pe cântarul din depozit în momentul în care a căzut racheta. Celălalt muncitor se afla lângă el. Cei doi bărbaţi sunt primii civili din Polonia, ţară membră a NATO, care au murit din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

Atât Polonia, cât şi NATO au spus miercuri că a fost vorba de o rachetă antiaeriană ucraineană, precizând însă că vina aparţine Rusiei pentru că a pus Ucraina în poziţia de a se apăra împotriva atacurilor ruseşti. Totuşi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că a fost o rachetă rusească, afirmând că craterul apărut este prea mare pentru a fi fost cauzat de o rachetă antiaeriană.

El a recunoscut însă că nu ştie cu maximă certitudine ce s-a întâmplat. Rusia a lansat mai multe serii de atacuri cu rachete asupra Ucrainei în această săptămână, punând întreaga ţară în alertă aeriană de două ori şi producând numeroase întreruperi de electricitate.

Citește și - Președintele Poloniei spune că Ucraina poate monitoriza, dar nu poate participa la investigarea rachetelor

Președintele polonez, Andrzej Duda, a declarat joi că specialiștii din Ucraina ar putea monitoriza investigația în curs privind incidentul cu rachete din Polonia fără a lua parte la acesta, deoarece participarea lor ar necesita respectarea reglementărilor internaționale relevante. 

"Pentru a putea vorbi despre participarea la anchetă, este necesar să se respecte reglementările relevante ale dreptului internațional și ale tratatelor internaționale. Este întotdeauna o activitate în cadrul așa-numitului asistență juridică", a spus președintele Poloniei, Andrzej Duda, scrie Urdu Point.

Marți, presa poloneză a relatat că două rachete au căzut pe teritoriul țării, în Voievodatul Lublin, la graniță cu Ucraina. În urma incidentului, două persoane au fost ucise.

Cu toate acestea, Ministerul polonez de Externe a spus că doar o rachetă, presupusă de fabricație rusă, a căzut pe teritoriul Poloniei. La acea vreme, Duda a spus că Varșovia nu are informații exacte despre originea rachetei, dar miercuri, el a spus că cel mai probabil aparține Ucrainei.

Pe baza unor informații preliminare, NATO și SUA au concluzionat, de asemenea, că racheta nu a fost trasă din Rusia. Ministerul rus al Apărării, la rândul său, a declarat că forțele ruse nu au lansat marți lovituri asupra țintelor din apropierea graniței ucrainene-polone și că fotografiile publicate cu resturile rachetei indicau că nu este rusă. Ucraina a insistat că racheta a fost lansată de Rusia și a cerut acces la sondă. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel