Data publicării:

Polonia va intra în primele 20 de economii ale lumii

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Polonia este pe cale să devină a 20-a cea mai mare economie la nivel global, depășind probabil Turcia, care se confruntă cu cea mai mare inflație din ultimii 24 de ani, potrivit previziunilor Fondului Monetar Internațional (FMI).

FMI estimează că până la sfârșitul anului 2023, PIB-ul Poloniei va depăși 860 de miliarde de dolari. Această creștere semnificativă este subliniată și mai mult de provocările economice actuale ale Turciei, inclusiv de o rată abruptă a inflației care ar putea face ca aceasta să scadă de pe locul 17 pe locul 21 în clasamentul economiilor globale, scrie RMX.

Cu doar un an în urmă, Banca Mondială a clasat Polonia pe locul 21 după PIB, iar paritatea puterii de cumpărare pe cap de locuitor era de aproape 36.800 de dolari, o creștere semnificativă de la 10.400 de dolari în 1989.

În ciuda pozițiilor fluctuante de-a lungul anilor, această avansare potențială este atribuită nu depășirii Elveției, aflată în prezent pe locul 20, ci datorită scăderii potențiale a Turciei de la poziția 17 la 21.

Calculul ia în considerare ratele de schimb curente și prognozele FMI în moneda locală, sugerând că PIB-ul Poloniei ar putea depăși pe cel al Turciei până la sfârșitul anului.

Astfel de mișcări în clasament evidențiază natura dinamică a poziției economice globale, unde nu numai productivitatea și capitalul, ci și puterea monedei și dimensiunea țării joacă un rol crucial.

PIB-ul nominal – valoarea adăugată a ceea ce produce o economie – depinde nu numai de productivitate și capital, ci și de dimensiunea țării, printre alți factori.

„De aceea, de exemplu, Rusia este înaintea Poloniei”, a explicat jurnalistul economic polonez Rafał Hirsch.

Hirsch a subliniat că dimensiunea nu este totul, deoarece Polonia este depășită în clasament de țări mai mici ca suprafață, cum ar fi Coreea de Sud și Regatul Unit. În plus, așa cum sa văzut în cazul Varșoviei și Ankarei, contează și puterea monedei locale.

Există mai multe clasamente ale celor mai puternice țări din lume din punct de vedere economic, inclusiv G20, care reunește cele mai puternice economii ale lumii și Uniunea Europeană.

„Intrarea în grupul celor mai mari economii este mai dificilă decât intrarea în G20, deoarece semnificația geografică joacă și ea un rol și există țări (în G20) precum Argentina sau Africa de Sud, care sunt mai jos pe lista celor mai mari economii din lume”, a adăugat Hirsch.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel