Polonia va aloca 4% pentru apărare, cel mai mult din NATO
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 30 ian 2023, 19:30
WhatsApp
Polonia va cheltui 4% din PIB pentru apărare în acest an, devenind cel mai mare contributor în raport cu economia sa din NATO, a anunțat prim-ministrul țării, Mateusz Morawiecki.

La o conferință de presă la Siedlce, unde s-a întâlnit cu soldați ai Diviziei 18 Mecanizate, Morawiecki a insistat că nu există stat puternic fără o armată puternică și a susținut că războiul din Ucraina a determinat guvernul său să își mărească capacitatea de apărare.

El a spus că aceasta este „cea mai înaltă și absolută prioritate” a guvernului său, anume să întărească forțele armate ale țării și să crească prezența NATO pe teritoriul polonez.

Polonia a promis anterior că își va crește cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB în 2023, în martie anul trecut. Cu toate acestea, conflictul continuu din Ucraina „face necesar să ne înarmam și mai repede”, a spus Morawiecki jurnaliştilor.

La 4%, Polonia ar deveni membrul NATO cu cea mai mare contribuție în raport cu economia sa, depășind 3,87% cât a alocat Greciei în 2021.

CITEȘTE ȘI     -     Trump spune că poate pune punct războiului din Ucraina în „în 24 de ore“ / video

Polonia vrea să dețină cea mai puternică forță terestră din Europa

Ministrul Apărării Mariusz Błaszczak a dezvăluit în iulie anul trecut intenția țării de a deține „cele mai puternice forțe terestre din Europa”, ajungând la un acord cu Coreea de Sud pentru tancuri avansate K2 Black Panther, precum și la un acord pentru ca aceste tancuri să fie produse în Polonia în viitor.

Guvernul polonez a procurat, de asemenea, sisteme Patriot și Himars, avioane de luptă F-35 și tancuri Abrams din Statele Unite și a dat undă verde pentru construirea a trei nave distrugătoare din clasa Kormoran II.

În martie anul trecut, Polonia a semnat un acord cu Regatul Unit pentru sistemul de apărare Sky Sabre al țării, împreună cu un echipaj de 100 de oameni, pentru a sprijini apărarea antiaeriană a Poloniei.

De asemenea, Andrzej Duda a cerut o întărire a prezenței NATO pe flancul estic al țării. El a salutat și demersurile membrilor NATO de a-și staționa trupele pe teritoriul polonez, conform RMX.

CITEȘTE ȘI     -      Ucraina cere Germaniei să-i trimită un submarin de ultimă generație care să alunge navele Rusiei din Marea Neagră

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?