Data publicării:

Polonia trebuie să folosească toate metodele pentru a-și debloca fondurile europene, susține Tusk

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Donald Tusk, liderul opoziției poloneze, a transmis un mesaj ferm cu privire la fondurile blocate de Uniunea Europeană.

Donald Tusk, liderul Opoziției din Polonia, a declarat că țara sa trebuie să folosească toate metodele posibile pentru a accesa fondurile europene înghețate, relatează Reuters.

Afirmația lui Tusk a fost făcută în timpul unei vizite la Bruxelles, unde se află pentru a încerca să rezolve disputele dintre Varșovia și Uniunea Europeană care au dus la blocarea fondurilor.

Tusk, care este posibil să devină următorul prim-ministru al Poloniei după ce un grup de partide pro-UE a obținut majoritatea la alegerile din 15 octombrie, urmărește să obțină acces la miliarde de euro pe care UE le-a blocat din cauza îngrijorărilor legate de independența judiciară în timpul guvernului naționalist anterior.

”Mă aflu aici în calitate de lider al opoziției, nu de prim-ministru, dar timpul trece.

A trebuit să iau această inițiativă înainte ca deciziile finale să fie luate, pentru că toate metodele, inclusiv cele non-standard, trebuiau folosite pentru a folosi banii pe care Polonia îi merită”, a declarat Tusk într-o conferință de presă televizată.

Peste 35 de miliarde de euro se află în joc

În joc este accesul Poloniei la 35,4 miliarde de euro (37,41 miliarde de dolari) sub formă de granturi și împrumuturi din fondul de redresare al UE.

Îngrijorările UE cu privire la reformele judiciare poloneze blochează, de asemenea, accesul Varșoviei la 76,5 miliarde de euro din ”fondurile de coeziune”, care sunt menite să ridice nivelul de trai în regiunile mai sărace ale Europei.

Polonezii așteaptă să vadă pe cine va însărcina președintele Andrzej Duda, un aliat al administrației demisionare Lege și Justiție (PiS), cu formarea unui guvern.

”Optimism prudent”

PiS a ieșit pe primul loc în alegeri, dar este puțin probabil să găsească un partener cu suficiente mandate pentru a forma un guvern de coaliție.

Cu toate acestea, Duda a declarat anterior că cel mai mare partid unic va obține prima încercare.

Tusk și o delegație a grupării sale Coaliția Civică (KO) s-au întâlnit marți cu Duda.

”După ce m-am întâlnit cu președintele Duda, am motive să fiu prudent optimist.

Totul indică faptul că cooperarea ar trebui să fie cât mai armonioasă posibil.

El ne-a asigurat că va respecta rezultatele alegerilor, că dacă se va confirma că opoziția are o majoritate, nu va ezita și îi va încredința misiunea de a forma un guvern”, a declarat Tusk reporterilor miercuri la Bruxelles.

Liderii celor trei grupări care intenționează să formeze următorul guvern au exclus cu toții colaborarea cu PiS și l-au îndemnat pe Duda să nu întârzie să îi dea lui Tusk misiunea de a forma un guvern.

Citește și: Donald Tusk, candidatul comun al Opoziției pentru funcția de premier al Poloniei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel