Data publicării:

Polonia spune că Wagner este controlat în totalitate de Rusia

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Președintele polonez, Andrzej Duda. Sursa: Agerpres.
Președintele polonez, Andrzej Duda. Sursa: Agerpres.
Președintele Poloniei a declarat, vineri, că Grupul Wagner este controlat în totalitate de Rusia.

Andrzej Duda a declarat, în cadrul unei vizite în orașul Gdynia din nordul Poloniei, că Varșovia nu îl consideră pe Wagner un grup militar privat, potrivit agenției de presă PAP.

„Nu am nicio îndoială că activitățile desfășurate de Wagner sunt controlate de autoritățile ruse”, a spus Duda.

Oficialii polonezi își exprimă nemulțumirea față de prezența lui Wagner în Belarus.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat: „Mercenarii Wagner probabil se vor deghiza în polițiști de frontieră din Belarus. Vor destabiliza Polonia, ajutând migranții ilegali să intre pe teritoriul polonez”.

Președintele belarus Alexander Lukașenko a negat acuzațiile conform cărora mercenari Wagner ar fi fost dislocați într-o zonă din apropierea decalajului Suwalki, care se învecinează și cu exclava rusă Kaliningrad.

Încălcarea spațiului aerian polonez

Tot vineri, Ministerul polonez de Externe a cerut Belarusului să explice încălcarea spațiului aerian al Poloniei de către elicoptere la începutul acestei săptămâni.

„Facem apel la Belarus să explice de urgență acest incident, să-și corecteze poziția și să oprească provocările de-a lungul graniței poloneze”, a declarat ministerul într-un comunicat, potrivit PAP.

Ministrul adjunct al Apărării, Wojciech Skurkiewicz, a descris miercuri încălcarea drept o provocare.

Potrivit rapoartelor, elicoptere au fost văzute zburând deasupra zonei Bialowieza, în apropiere de granița polono-belarusă, la 1 august, ceea ce a determinat Ministerul polonez de Externe să emită un protest puternic.

Polonia a informat NATO despre încălcare, iar ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak, a decis să mărească numărul de trupe și mijloace militare la graniță, inclusiv elicoptere, potrivit aa.com.tr

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel