Polonia se înarmează la o scală fără precedent: Cea mai puternică armată din Europa
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Somchai Kongkamsri/ Pexels
Fotografie de la Somchai Kongkamsri/ Pexels
Polonia intenționează să dubleze numărul de soldați și să achiziționeze o cantitate impresionantă de tancuri și armament.

Polonia ar putea deveni principala putere militară europeană, a doua pe continent după Rusia. După începerea războiului din Ucraina, Varșovia a demarat o cursă a înarmărilor care a avut sprijinul nu numai al majorității guvernamentale, ci și al întregului spectru politic parlamentar, fără excepție.

Anul trecut, Parlamentul polonez a adoptat Legea Apărării Patriei, o măsură pe care liderul partidului de guvernământ, Jarosław Kaczynski, a descris-o drept un mijloc de a contracara ”ambițiile imperiale ale Rusiei”. 

Scopul legii este creșterea cheltuielilor militare și a numărului de soldați de care dispune armata țării. Bugetul apărării pentru 2023 prevede cheltuieli de 97,4 miliarde de zloți, aproximativ 20 de miliarde de euro, egal cu aproape 4% din PIB-ul național. Acesta este cel mai mare procent din întreaga NATO. 

”Trebuie să ne înarmam și mai repede”

”Războiul din Ucraina arată că trebuie să ne înarmam și mai repede”, a spus premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, după aprobarea bugetului.

Potrivit Europa Today, bugetul de 20 de miliarde de euro oferit de Polonia va fi folosit pentru a cumpăra sute de tancuri și artilerie grea din Statele Unite și Coreea de Sud, sisteme de apărare aeriană, lansatoare de rachete și avioane de luptă, dar și pentru a susține o creștere masivă a numărului de personal din armată.

Legislația prevede că dimensiunea forțelor armate se va dubla în 12 ani, trecând de la actualul 143.500 de personal cu 111.500 de profesioniști și 32.000 de voluntari, la 300.000 de personal, 250.000 de profesioniști și 50.000 de voluntari.

Este vorba despre încă 12.000 de militari în fiecare an, care nu numai că vor trebui recrutați, într-o perioadă  de timp istoric de scurtă, ci și antrenați în luptă și în folosirea noilor și arme moderne complicate. 

Flancul estic

Pe teritoriul Poloniei există deja forțe NATO, fiind o țară cheie a flancului estic al Alianței: aici Statele Unite au dislocat mii de trupe noi, ajungând la aproximativ 10 mii de unități și aducând contingentul total, format tot din britanici, croați și români, la 11.600 de soldați, cel mai mare număr de pe întreg flancul estic.

Anul trecut, Washingtonul a anunțat, de asemenea, desfășurarea a două baterii de rachete Patriot în Polonia și a unui număr de avioane de luptă F-16

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel