Polonia, pași spre independența energetică. Premierul anunță că țara va începe să construiască o a treia centrală nucleară: Energia importată e tot mai scumpă!
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Mateusz Morawiecki anunță că Polonia va începe să construiască o a treia centrală nucleară.

Polonia este pregătită să construiască o a treia centrală nucleară într-o locație din centrul Poloniei, a declarat miercuri prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, în timpul unei conferințe de presă după reuniunea Consiliului de Miniștri.

Vestea vine după ce Polonia a anunțat la începutul acestei săptămâni că prima sa centrală este construită de compania americană Westinghouse, în timp ce a doua este probabil construită de KHNP din Coreea de Sud în urma vizitei viceprim-ministrului Jacek Sasin la Seul.

Morawiecki a indicat că a treia fabrică va fi construită în centrul Poloniei, dar locația reală va fi decisă în lunile următoare. Vestea a venit ca o surpriză pentru piețele energetice și analiști, anunțul semnalând că Polonia este pregătită pentru trei proiecte majore de energie nucleară tradițională. Comentatorii speculează că EDF-ul Franței va fi ales pentru a treia stație.

Morawiecki: Nu ne mai putem baza pe energia rusă

Premierul polonez a spus că Polonia nu se mai poate baza pe combustibilii fosili ruși și că alți combustibili fosili importați sunt din ce în ce mai scumpi. Acesta este motivul pentru care țara nu a avut de ales decât să treacă la surse nucleare și regenerabile, precum și să investească în tehnologii moderne.

Premierul a mai remarcat că marile companii de stat poloneze, cum ar fi Orlen, PGE și KGHM, se implică în noile generații de reactoare nucleare mai mici, modulare și că guvernul polonez este interesat să faciliteze aceste dezvoltări tehnologice.

Potrivit lui Morawiecki, în timp ce costurile de construcție sunt considerabile, având în vedere că prima centrală nucleară va costa 20 de miliarde de dolari, câștigul pe termen lung al energiei mai ieftine este neprețuit. Mai mult, aceste proiecte sunt benefice pentru mediu și vor crea locuri de muncă pentru muncitorii polonezi, ingineri și alți specialiști.

Nu este clar cât de mult capital american va intra în prima stație nucleară. Morawiecki a spus că este important să fie investit suficient capital american pentru a crește încrederea în proiect. Având în vedere natura sa pe termen lung, detaliile și tipul de finanțare rămân flexibile în această etapă, dar Polonia are bugetul pentru primii ani de lucru deja luat în considerare în planurile financiare ale guvernului, potrivit RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel