Polonia nu-i va adăposti pe ruşii care fug de mobilizarea parţială din ţara lor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Polonia a precizat vineri că nu va adăposti ruşi care încearcă să fugă de mobilizarea parţială din ţara lor, după ce unii tineri ruşi s-au grăbit spre frontiere pentru a scăpa de măsura anunţată miercuri de preşedintele Vladimir Putin, transmite DPA.

Nu vom permite unui grup de ruşi să intre în Polonia în mod generalizat, nici măcar acelora care susţin că ei fug de mobilizare, a declarat viceministrul de interne polonez Maciej Wasik pentru postul public de radio.

Citând securitatea naţională a Poloniei, el a spus că nu va exista o deschidere a frontierei pentru a ajuta bărbaţii ruşi.

Doar în cazuri individuale, atunci când un cetăţean rus poate dovedi că este supus torturilor sau persecuţiilor din motive politice în Rusia, se vor putea aplica regulile privind azilul în Polonia şi persoana respectivă ar putea obţine protecţie, a adăugat Wasik.

O reuniune de urgenţă va avea loc luni la Bruxelles în scopul coordonării la nivelul Uniunii Europene a problemei cetăţenilor ruşi care încearcă să intre în state membre UE pentru a scăpa de ordinul de mobilizare parţială din ţara lor.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri dimineaţă o "mobilizare parţială" a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina, în timp ce Moscova pierde teren pe câmpul de luptă. Liderul de la Kremlin a avertizat că Rusia este pregătită să utilizeze "toate mijloacele sale de apărare", inclusiv nucleare, pentru a "se apăra", notează Agerpres.

Germania susține că rezerviștii ruși refuză să lupte în Ucraina: Trebuie să lăsăm o cale deschisă pentru rușii care vor să vină în Europa

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că mulți rezerviști ruși chemați să lupte în războiul din Ucraina nu vor să ia parte la conflict, adăugând că reacția lor este binevenită.

„Mulți ruși care sunt chemați acum nu vor să ia parte la acest război... acesta este un semn bun”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului într-o conferință de presă regulată.

„Trebuie să lăsăm o cale deschisă pentru rușii care vor să vină în Europa și, de asemenea, în Germania”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Declarațiile purtătorului de cuvânt au venit după ce cererea pentru zboruri din Rusia a crescut la începutul acestei săptămâni, ca urmare a deciziei președintelui Vladimir Putin de a ordona o mobilizare parțială a forțelor rezerviste ale țării, conform Al Jazeera.

Putin, atacat din toate părțile. Rușii protestează împotriva mobilizării, în timp ce propagandiștii naționaliști denunță „prostia” schimbului de prizonieri cu Ucraina

Necazurile lui Vladimir Putin s-au înăsprit în ultimele zile, pe măsură ce rușii de rând au reacționat împotriva deciziei de mobilizare, iar propagandiștii naționaliști și-au continuat delirul la televizor, contestându-i acum decizia de a schimba prizonieri.

După ce președintele rus a anunțat miercuri o mobilizare parțială pentru a sprijini „operațiunea militară specială” din Ucraina, protestele au izbucnit în orașele mari din Rusia. Între timp, naționaliștii ruși au criticat schimbul de prizonieri efectuat în această săptămână, după o contraofensivă reușită a Ucrainei la începutul acestei luni.

Deși mobilizarea a fost una parțială care a afectat doar rezerviștii activi, mulți se tem că proiectul s-ar putea extinde brusc. Protestatarii au riscat să fie arestați miercuri seară pentru a demonstra împotriva mișcării lui Putin, iar peste 1.200 au fost reținuți la Moscova și Sankt Petersburg, potrivit OVD-Info, un grup independent rus pentru drepturile omului.

De asemenea, proiectul de anunț părea să stimuleze un exod de bărbați ruși, joi. Prețurile biletelor de avion internaționale au crescut, la fel ca traficul la punctele de frontieră, inclusiv la granița cu Finlanda și Georgia, potrivit Reuters. Un rus din Istanbul, care refuză să-și dea numele complet, a declarat agenției de presă că consideră mobilizarea un „pas foarte prost” care poate crea „multe probleme multor ruși”.

Între timp, naționaliștii din linia dură și-au intensificat criticile la adresa campaniei din Ucraina, după ce a fost anunțat un schimb de prizonieri după decretul de mobilizare. În acord, Rusia i-a eliberat pe câțiva dintre luptătorii ucraineni care au apărat oțelăria Azovstal, într-o luptă întinsă la Mariupal. Igor Girkin, un fost ofițer de informații rusesc, a descris momentul eliberării drept „mai rău decât o crimă, mai rău decât o greșeală, este o prostie incredibilă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel