Polonia nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @grandwarszawski
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @grandwarszawski
Kievul a fost dependent de ajutorul militar occidental în lupta sa cu forțele Moscovei, dar mulți dintre aliații săi rămân neliniștiți în privința perspectivei de a trimite trupe în luptă cu soldații ruși.

Polonia nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe terestre în Ucraina pentru a ajuta la lupta împotriva Rusiei, a declarat guvernul marți, în cea mai recentă dovadă a diviziunilor dintre susținătorii occidentali ai Kievului în această chestiune, punctează și KievPost.

Kiev a fost dependent de ajutorul militar occidental în lupta sa cu forțele Moscovei, dar mulți dintre aliații săi rămân neliniștiți în privința perspectivei de a trimite trupe în luptă cu soldații ruși.

În februarie, președintele francez Emmanuel Macron a stârnit revolta printre ceilalți membri ai alianței de apărare NATO condusă de SUA când a refuzat să excludă trimiterea trupelor occidentale în Ucraina.

Dar odată cu cedarea terenului de către Ucraina în fața unei ofensive ruse în est, există semne că și alți aliați ai Kievului, inclusiv Polonia, au început să reconsidere această idee.

Întrebat cu privire la perspectiva trimiterea trupelor poloneze să lupte în Ucraina, ministrul de externe Radoslaw Sikorski a declarat că Varșovia ar trebui "să nu excludă nicio opțiune".

"Să-l lăsăm pe (președintele rus Vladimir) Putin să ghicească ce vom face", a spus el într-un interviu acordat a trei ziare europene, inclusiv Gazeta Wyborcza din Polonia.

Aceasta nu este prima dată când Sikorski ridică posibilitatea trimiterii de soldați NATO în Ucraina.

În martie, el a descris perspectiva ca fiind "nu de neconceput".

"Îmi apreciez inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron pentru că este vorba despre a-l face pe Putin să se teamă, nu despre noi să ne temem de Putin", a spus Sikorski pe X.

În mai, Macron și-a reiterat comentariile, spunând că trimiterea trupelor occidentale pe teren în Ucraina ar "apărea în mod legitim" dacă Rusia ar sparge liniile frontului ucrainean și Kiev ar face o astfel de cerere.

Polonia a fost un susținător ferm al vecinului său, Ucraina, începând cu începutul invaziei Rusiei în februarie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel