Polonia, măsuri pentru a stopa criza prețurilor. TVA zero la alimente, gaze naturale și îngrășăminte pentru agricultură
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki
Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki
Polonia introduce măsuri anti-inflație, scade TVA-ul pentru alimente, combustibil și energie.

Reducerile de TVA sunt un element al așa-numitului scut anti-inflație 2.0 a cărui punere în aplicare de către guvern a fost anunțată, marți, de prim-ministrul Mateusz Morawiecki. „Scutul” prevede o reducere totală a TVA-ului pentru alimente, îngrășăminte și gaze; o reducere la 5% pentru încălzire și o reducere pentru combustibili la 8%.

Un amendament la legea taxei pe valoarea adăugată depusă de parlamentarii Legii și Justiție (PiS) a ajuns deja în parlament. Potrivit proiectului de lege, cotele mai mici de TVA ar trebui să fie adoptate între 1 februarie și 31 iulie 2022.

CITEȘTE ȘI   -  Suedia va sprijini 1,8 milioane de gospodării afectate de preţurile mari la electricitate. 2.000 de coroane pe lună pentru fiecare locuință

TVA zero pe alimente

Mâncarea și băuturile, care au în prezent un TVA de 5%, vor scădea la zero.

Morawiecki a estimat că reducerea TVA-ului la alimente ar costa bugetul de stat de la 6 miliarde PLN la 7 miliarde PLN (1,3 miliarde euro până la 1,5 miliarde euro).

„Facem apel la toți comercianții de alimente să reducă prețurile în consecință”, a spus Morawiecki, prezicând că prețurile la alimente ar trebui să scadă luna viitoare.

Taxa pe carburanții va fi redusă de la 23% la 8%. Taxa pe îngrășăminte va fi redusă de la 8 la sută la 0. TVA la gaze naturale va fi redus de la 8% la sută la 0% și de la 8% la 5 la sută pentru încălzire. În cazul energiei electrice se va menține actualul TVA deja redus de 5%.

Morawiecki a spus că noile reguli fiscale din cadrul inițiativei Polish New a guvernului său, împreună cu cele mai recente măsuri anti-inflație, ar „afecta pozitiv bugetele familiilor poloneze”.

Morawiecki a estimat că reducerea TVA-ului la alimente le-ar aduce gospodăriilor poloneze economii suplimentare de 45 PLN (9,90 EUR) pe lună, în timp ce toate noile măsuri anti-inflație combinate le-ar lăsa cu 100 PLN (22 EUR) în plus pe lună, potrivit RMX.

CITEȘTE ȘI   -  Facturi energie electrică și gaze naturale, fără compensare sau plafonare. Virgil Popescu: ”Un singur mare furnizor a fost pregătit”. Vor fi emise ALTE FACTURI

Italia, măsuri pentru companiile energetice care beneficiază de creșterea prețurilor

Europa se confruntă cu o creștere bruscă a prețurilor la energie electrică, în parte din cauza cererii puternice, la care se adaugă temerile legate de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia și de nivelurile scăzute de depozitare a gazelor, ceea ce a dus la creșterea vertiginoasă a facturilor consumatorilor.

Guvernele din întreaga Europă caută modalități de atenuare a creșterilor de prețuri pentru a ajuta familiile și industria.

"Cred că guvernul va merge în această direcție", a declarat Giancarlo Giorgetti când a fost întrebat dacă Roma va majora impozitul pe profit pentru astfel de companii, așa cum a făcut în 2008, când a avut loc o creștere a prețului petrolului.

"Profiturile suplimentare trebuie să contribuie cumva la impozitarea generală pentru a permite luarea de măsuri pentru a-i ajuta pe cei mai puțin avuți", a spus Giorgetti la o conferință de presă.

Liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, care și-a reiterat sprijinul pentru reintroducerea energiei nucleare, a cerut celei mai mari companii de utilități din Italia, Enel, să facă mai mult pentru a ajuta la plata facturilor la energie. "Sperăm ca Enel să simtă responsabilitatea socială că obține marje nebănuite... ar trebui să își pună mâna pe inimă și să dea înapoi o parte din profituri familiilor și companiilor", a declarat el în cadrul aceleiași conferințe de presă (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel