LIVE TEXT. Declarațiile președintelui Duda și ale premierului Morawiecki / Polonia, lovită de rachete rusești. Două persoane au murit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Potrivit presei internaționale, două rachete de fabricație rusească ar fi lovit teritoriul Poloniei.

UPDATE. Președintele polonez Andrzej Duda a ieșit în fața presei cu o serie de declarații. 

”Vin după o serie de consultări. Președintele Biden ne-a asigurat explicit că Statele Unite sunt de partea noastră. Experții americani ne vor ajuta să investigăm cauza accidentului”, a spus președintele Duda. 

Liderul polonez a mai afirmat că țara este apărată de forțele aeriene. ”Vreau să îi asigur pe toți că acționăm calm și prudent. Nu luăm deciziipripite”, a mai spus Duda. 

La Varșovia va avea loc o ședință a Consiliului de Securitate miercuri, reiese din anunțul președintelui polonez.

”I-am informat pe Jens Stoltenberg, Joe Biden, Rishi Sunak și Olaf Scholz că ambasadorul nostru va participa la Consiliul NATO și este foarte posibil să ceară activarea Articolului 4 al NATO”, a mai spus Duda. 

UPDATE. Mateusz Morawiecki a ieșit în fața presei cu o serie de declarații după Consiliul de Miniștri care a avut loc la Varșovia. Acesta a oferit asigurări și a precizat că se analizează cauza incidentului, echipe străine de specialiști fiind invitate să se alăture grupului de anchetă aflat la fața locului.

”Analizăm posibilitatea folosirii Articolului patru din Tratatul de la Washington, adică articolul care declanșează consultări în cadrul NATO”, a spus Mateusz Morawiecki, adăugând că ”am decis să îl convocăm pe ambasadorul rus la Ministerul Afacerilor Externe. Ministrul va vorbi cu acesta în curând.”

Premierul polonez a făcut un apel la calm, îndemnând oamenii să nu se lase manipulați. 

UPDATE. Ambasadorii NATO se vor întâlni miercuri, la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei, au declarat pentru Reuters doi diplomaţi europeni, după o explozie produsă în Polonia, în apropiere de graniţa cu Ucraina, care ar fi fost provocată de o rachetă rusească rătăcită, informează Reuters și Agerpres.

În conformitate cu Articolul 4 din tratatul fondator al NATO, membrii pot ridica orice problemă de îngrijorare, în special legată de securitatea unei ţări membre. Unul dintre diplomaţi a declarat că Alianţa va acţiona cu prudenţă şi că are nevoie de timp pentru a verifica modul exact în care s-a produs incidentul.

UPDATE. În prezent, are loc o conversație telefonică între președintele polonez Andrzej Duda și președintele SUA Joe Biden, după explozia care a ucis două persoane în Polonia, lângă granița cu Ucraina, transmite bfmtv.com

UPDATE. Guvernul polonez s-a reunit de urgenţă marţi seara, după ce au apărut informaţii neconfirmate potrivit cărora rachete ruseşti ar fi căzut asupra Poloniei, în timpul unor atacuri care au afectat grav infrastructura energetică a Ucrainei, scrie Agerpres. Situaţia este incertă, nu ştim exact ce s-a întâmplat, a declarat ministrul apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, după întâlnire, potrivit AFP.

Potrivit presei locale poloneze, pe baza unor surse neoficiale, o explozie într-un depozit de cereale din satul polonez Przewodow, în apropiere de graniţa cu Ucraina, a provocat moartea a două persoane.

Polonia, care are o graniţă comună cu Ucraina, invadată de Rusia la 24 februarie, este membră a NATO, iar în această ţară se află aproximativ 10.000 de militari americani. Articolul 5 din Tratatul Alianţei Atlantice prevede că, în cazul în care un stat membru este victima unui atac armat, ceilalţi membri vor considera acest act de violenţă ca fiind un atac armat împotriva tuturor membrilor şi vor lua măsurile necesare pentru a ajuta ţara atacată.

UPDATE. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a discutat cu preşedintele polonez Andrzej Duda despre explozia din estul ţării de marţi seară, informează Agerpres.

"Am transmis condoleanţe pentru pierderea de vieţi", a spus Jens Stoltenberg pe Twitter.

"NATO monitorizează situaţia şi aliaţii se consultă îndeaproape. Important ca toate faptele să fie stabilite", a scris secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice. 

UPDATE. O discuție între președinții Poloniei și Ucrainei se desfășoară în acest moment

UPDATE. Ucraina a cerut marţi seară ţărilor membre NATO să convoace un summit "imediat" în urma unor informaţii neconfirmate, conform cărora rachete ruseşti au lovit Polonia, informează AFP și Agerpres.

"Un răspuns colectiv la acţiunile ruseşti trebuie să fie dur şi bazat pe principii. Printre acţiunile imediate: un summit NATO cu participarea Ucrainei pentru a elabora noi acţiuni comune, care vor forţa Rusia să schimbe cursul privind escaladarea, şi pentru a furniza Ucrainei aeronave moderne", a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba pe Twitter. 

UPDATE. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat marţi seară "şocat de ştirea că o rachetă sau alte muniţii au ucis oameni pe teritoriul polonez", informează AFP și Agerpres.

"Condoleanţe familiilor. Suntem alături de Polonia. Sunt în contact cu autorităţile poloneze, membrii Consiliului European şi alţi aliaţi", a scris înaltul oficial european pe Twitter. 

UPDATE.  Preşedintele francez Emmanuel Macron a contactat marţi autorităţile poloneze după apariţia informaţiilor despre două rachete ruseşti care ar fi lovit Polonia şi "se menţine la curent în legătură cu situaţia", a declarat marţi seară Palatul Elysee pentru AFP, conform Agerpres.

Preşedintele francez "explorează posibilitatea unei discuţii mâine dimineaţă la nivel de lideri","având în vedere prezenţa tuturor partenerilor noştri importanţi europeni şi a partenerilor noştri aliaţi importanţi la (summitul) G20" care desfăşoară în aceste zile în Bali, Indonezia, conform sursei citate.

UPDATE. Polonia a avut o primă reacție. Oficialii au invocat Articolul 4 al NATO. 

”Aș vrea să spun că sunt proceduri care trebuie parcurse conform legii. Trebuie să creștem reziliența forțelor militare, să le ridicăm la un nivel mai înalt. Trebuie aplicat articolul 4”, a transmis Peter Müller, conform traducerii Antena3 CNN. 

”Verificăm faptele exacte, e cazul să aplicăm articolul 4 al NATO. Suntem în contact strâns cu toți aliații din NATO. Avem consultări cu partea americană. Sunt în contact cu Jake Sullivan. Trebuie să fim atenți și precauți și de aceea vă dăm doar aceste informații deocamdată”, a spus Jack Siewiera, liderul Biroului Național de Securitate polonez. 

UPDATE.  ”Guvernul României, prin ministerele și instituțiile de linie, este în contact cu aliații și analizează situația generată de căderea rachetelor pe teritoriul Poloniei. Suntem alături de aliații și prietenii poloni și pregătiți să procedăm în funcție de evoluția situației”, a transmid Guvernul României prin intermediul Facebook. 

UPDATE. Președintele Klaus Iohannis a transmis un prim mesaj din partea României. 

”România este solidară cu prietena și aliata ei, Polonia, după veștile îngrijorătoare despre exploziile de pe teritoriul ei. Suntem în contact cu partenerii și aliații noștri”, a transmis președintele României.

UPDATE. Ultimele imagini de la fața locului. 

UPDATE. NATO „examinează” rapoartele privind incidentul cu rachete rusești din Polonia, transmite BFMTV

UPDATE. Franța, împreună cu aliații săi NATO, efectuează „o anchetă pentru înlăturarea îndoielii”, transmite BFMTV.  Franța, membră în cadrul NATO, este în legătură cu aliații săi britanici, americani și „evident” polonezi și efectuează „o anchetă” după exploziile care au avut loc marți în Polonia, nu departe de granița cu Ucraina, a informat o sursă BFMTV. 

”Este interesant de văzut de ce face Franța această anchetă”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac la Antena3 CNN. 

UPDATE.  Departamentul de Stat al SUA a venit cu o serie de declarații. Purtătorul de cuvânt a precizat că oficialii americani încă analizează situația din Polonia. Tot acesta a afirmat că oficialii polonezi nu au luat legătura cu Washingtonul. 

Un înalt oficial din domeniul informaţiilor din SUA a declarat pentru Associated Press că rachetele erau ruseşti.

Departamentul american al apărării a comunicat că deocamdată nu poate confirma ştirile despre incident. "Adunăm în continuare informaţii", a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului. 

UPDATE. Ministerul apărării de la Moscova a respins marţi seara ca pe o provocare intenţionată informaţiile conform cărora rachete ruseşti au căzut pe teritoriul Poloniei, transmite Reuters, conform Agerpres.

„Declarațiile presei poloneze și ale oficialilor cu privire la căderea rachetelor "rusești" în zona Przewodów sunt o provocare deliberată”, a precizat ministerul rus al Apărării, conform știripesurse.ro.

„Totul este pentru a escalada situația. Nu s-au făcut trageri în zona respectivă. Epava publicată nu are nici o legătură cu armele rusești”, transmite ministerul rus al Apărării.

UPDATE. ”Astăzi, Rusia a efectuat un alt atac masiv cu rachete. Un total de 90 de rachete. Sistem energetic afectat, întreprinderi, clădiri rezidențiale. 
Astăzi, ceea ce am avertizat cu mult timp în urma s-a întâmplat. Teroarea nu se limitează la granițele noastre naționale. Rachetele rusești au lovit Polonia”, a transmis președintele Volodimir Zelensky pe Telegram.

UPDATE. Vice-președintele de tineret Aleksander Deluga-Góra din districtul Śródmieście a făcut apel către media ”să nu mai transmită panică la adresa Articolului 5 al NATO, până când nu vor fi 100% siguri despre ce s-a întâmplat. 

UPDATE. Harta unde au căzut rachetele rusești

UPDATE. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj în urma incidentului. 

„Regimul de la Kremlin a lansat astăzi un număr-record de 100 de rachete asupra Ucrainei. Ele au lovit infrastructura civilă şi energetică a ţării vecine, au pus în pericol viaţa şi siguranţa a zeci de mii de oameni. Condamnăm cu fermitate acest nou atac - cel mai mare de la începutul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei”, a scris preşedinta Republicii Moldova pe Facebook.

UPDATE. Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a transmis în urmă cu o oră că orice informație care va fi prezentată la Comitet va fi ulterior transmisă, dacă este posibil, în cea mai largă măsură posibilă pentru public. Acesta a făcut apel către media să nu publice informații neconfirmate. 

UPDATE. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a convocat şi el Consiliul de Securitate al ţării. Ministerul de Externe din Estonia are consultări cu Polonia şi alţi aliaţi, veştile care vin din Polonia fiind "extrem de îngrijorătoare".

"Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. Suntem pe deplin solidari cu aliatul nostru apropiat Polonia", afirmă MAE eston, conform Antena3 CNN.

UPDATE. Surse ale reporterului, Mariusz Gierszewskim, jurnalist al Radio Zet, printre primii care au raportat acest incident, transmit de la fața locului că ceea ce a căzut pe teritoriu polonez ar fi resturile unor rachete rusești interceptate. Mai multe avioane militare au decolat de pe aeroportul Tomaszów Lubelski. 

UPDATE. Presa poloneză scrie că două persoane au murit, marţi, după ce un proiectil a lovit o zonă de uscare a cerearelor, în localitatea Przewodów, la graniţa cu Ucraina, potrivit contului de Twitter al agenţiei de presă americane Associated Press, citat de Rador. Anterior, un oficial american, citat de Associated Press, a afirmat că rachete ruseşti au ajuns în Polonia şi au cauzat moartea a două persoane.

UPDATE.  Pentagonul a transmis că verifică informațiile conform cărora două rachete rusești au căzut pe teritoriul polonez. Momentan oficialii americani nu dețin informații care să coroboreze ultimele știri, a spus un purtător de cuvânt al Pentagonului, completând că orice intrare pe teritoriul NATO duce la o reacție. 

Am spus foarte clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO", a mai declarat generalul de brigadă Ryder, conform Antena3 CNN.

UPDATE. Mariusz Gierszewskim, jurnalist al Radio Zet, spune că rachetele nu au fost țintite direct către Polonia, ci au căzut în Przewodowo după ce au fost interceptate de Forțele Ucrainene. 

UPDATE: Ministrul apărării din Letonia condamnă incidentul şi transmite condoleanţe.

"Condoleanțe fraților noștri de arme polonezi. Regimul criminal rus a lansat rachete care țintesc nu numai civilii ucraineni, ci au aterizat pe teritoriul NATO, în Polonia.

Letonia este alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă”, a scris pe Twitter Artis Pabriks.

UPDATE: Premierul polonez a convocat o reuniune urgentă a organismului care se ocupă de problemele de securitate naţională şi apărare, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului pe contul de Twitter.

Comitetul de Securitate Naţională este un organism care pregăteşte şi coordonează deciziile privind securitatea şi apărarea naţională.

___________________________________

Două rachete ar fi aterizat pe teritoriul polonez în regiunea Lublin, la granița cu Ucraina, ucigând două persoane. Acest lucru a fost raportat de postul de radio polonez ”Zet” citând surse ”neoficiale”, potrivit Agenzia Nova.

Potrivit ziarului, la fața locului sunt prezenți reprezentanți ai poliției, procurorilor și armatei. Premierul polonez, Mateusz Morawieck, a convocat o reuniune urgentă a Comitetului Consiliului de Miniștri pentru Securitate Națională și Apărare, după cum a confirmat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, pe Twitter.

Știre în curs de actualizare...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel