Polonia investește 2.5 miliarde de dolari pentru securizarea frontierei estice împotriva amenințărilor din Rusia și Belarus
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Polonia va investi 10 miliarde de zloți (2,55 miliarde dolari) într-un program de securizare a frontierei sale estice, a anunțat premierul sâmbătă, într-o încercare de a-și consolida apărarea împotriva a ceea ce spune că este o amenințare crescândă din partea Rusiei și Belarusului, scrie Reuters.

Granița Poloniei cu Belarus a fost un punct de tensiune încă din 2021, când migranții au început să se adune acolo după ce Minsk, un aliat apropiat al Rusiei, a deschis agenții de turism în Orientul Mijlociu oferind o nouă rută neoficială către Europa - o mișcare despre care Uniunea Europeană a spus că a fost concepută pentru a crea o criză.

De la invazia Rusiei în Ucraina din 2022, relațiile au devenit și mai tensionate, Varșovia intensificând cheltuielile pentru apărare și acuzând Minsk și Moscova de tentative de destabilizare a Poloniei.

„Am decis să investim 10 miliarde de zloți în securitatea noastră și, mai presus de toate, într-o graniță estică sigură”, a declarat prim-ministrul Donald Tusk într-o conferință de presă.

„Începem un proiect major pentru a construi o frontieră sigură, inclusiv un sistem de fortificații, precum și decizii de amenajare a teritoriului și de mediu care vor face această frontieră imposibil de trecut pentru un potențial inamic.”

Tusk nu a oferit detalii suplimentare despre tipurile de fortificații care vor fi construite.

Guvernul anterior a construit un gard la granița polono-belarusă, care avea peste 180 km lungime și 5,5 metri înălțime, pentru a proteja împotriva migrației ilegale. Acesta este completat de un sistem de camere și senzori care monitorizează frontiera.

Tusk anunțase anterior planuri de întărire a frontierei estice la începutul lunii mai, dar fără a oferi detalii.

Tusk a mai spus că va discuta cu Banca Europeană de Investiții luni despre finanțarea a 500 milioane de zloți pentru componenta satelitară a Inițiativei Europene Sky Shield.

Inițiativa Sky Shield este un program comun de apărare aeriană creat de Germania în 2022 pentru a spori apărarea aeriană europeană. Tusk a comparat-o cu sistemul Iron Dome al Israelului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel