Data publicării:

Polonia continuă să cumpere aur în mod agresiv

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Banca Națională a Poloniei și-a mărit oferta de aur cu 2,3 milioane de uncii de la începutul anului.

Banca Națională a Poloniei (NBP) și-a majorat rezervele de aur pentru a patra lună consecutivă în iulie, deoarece țara continuă să stocheze în mod agresiv metalul prețios, conform RMX.

Conform calculelor ziarului DGP, luna trecută au fost cumpărate 720.000 de uncii de aur, evaluate la aproximativ 1,4 miliarde de dolari. Cantitatea este mai mare decât în ultimele trei luni. Ziarul a estimat că rezervele totale de aur deținute de banca centrală poloneză au crescut la 9,6 milioane de uncii, sau aproape 300 de tone.

De la începutul anului, NBP și-a crescut oferta de aur cu 2,3 milioane de uncii. Înainte de a începe al doilea mandat ca președinte al BNP, Adam Glapiński a anunțat că va crește rezervele de aur cu 100 de tone. Cu achizițiile din acest an, el și-a îndeplinit deja peste două treimi din această promisiune.

Aurul monetar deținut de BNP era evaluat la 18,8 miliarde de dolari la sfârșitul lunii iulie. Acesta a reprezentat 10,4% din activele oficiale de rezervă ale băncii centrale.

Rezervele valutare sunt menite în primul rând să asigure stabilitatea financiară a economiei. De aceea, banii sunt investiți în active sigure și lichide, adică cele care pot fi vândute rapid. Cu toate acestea, ar trebui să genereze și venituri.

De la începutul acestui an, prețurile aurului pe piețele globale au crescut cu peste 6%. În prezent costă puțin peste 1.900 de dolari pe uncie. În ceea ce privește rata de rentabilitate de la începutul anului, aurul a avut cele mai bune rezultate dintre principalele metale.

Argintul s-a depreciat cu 2,2%, iar platina cu 15%. Creșterea prețurilor aurului s-a datorat parțial achiziționării acestuia ca o modalitate de acoperire împotriva inflației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel