Polonia are cele mai mici prețuri la energie electrică din UE. România, prețuri cu 150% mai mari / hartă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Polonia este țara din Uniunea Europeană care are cele mai scăzute prețuri la energia electrică.

Prețurile energiei din Polonia sunt aproape jumătate față de cele din Suedia și o treime din cele din Țările de Jos și Italia, potrivit ministrului Climei, Anna Trzeciakowska.

„Încă o zi cu cele mai scăzute prețuri la energie de pe piața UE”, a scris ea, adăugând că guvernul va continua să muncească din greu „pentru ca prețurile în Polonia să fie stabile și scăzute pentru toată lumea”.

Trzeciakowa a prezentat datele de pe piața de energie electrică pentru ziua de 3 octombrie. Prețul în Polonia a fost de 103 euro, în timp ce în Germania a fost de 209 euro, în Cehia 227 euro, iar în Slovacia 241 euro. Între timp, în Franța prețul mediu este de 287 euro, iar în Italia și Grecia este de 332 euro, respectiv 369 euro.

Lituania, Letonia și Estonia au în prezent prețuri cuprinse între 270 și 276 euro.

În septembrie, prețurile la energie în zona euro au crescut cu 40,8 % de la an la an. Schimbările negative în economie sunt resimțite în întregul bloc.

Germania a înregistrat o creștere rapidă a inflației în septembrie. Potrivit estimărilor inițiale ale Oficiului Federal de Statistică, inflația este de aproximativ 10%. Aceasta este cea mai mare rată a inflației din țară de la începutul anilor 1950.

Potrivit unei evaluări inițiale realizate de Statistics Poland (GUS), inflația în Polonia a crescut cu 17,2% de la an la an în septembrie. Experții spun că acesta este în principal efectul zbuciumului prețurilor la energie din cauza destabilizarii pieței de către Rusia, scrie RMX.

În România, prețul e de 246,97 euro, cu aproape 150% mai mult decât în Polonia.

Facturile privind consumul de gaze şi electricitate pe luna septembrie vor fi emise cu întârziere

Furnizorii vor întârzia emiterea facturilor privind consumul pe luna septembrie, întrucât nu au avut timp să-şi adapteze softurile de emitere a facturilor, a afirmat, marţi, Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Ea a explicat că OUG 119/2022 a fost emisă la 1 septembrie, cu aplicabilitate tot de la 1 septembrie, iar furnizorii au nevoie de cel puţin 30 de zile pentru modificarea softurilor. 'Cred că toţi furnizorii vor întâmpina probleme în implementarea noilor criterii de selecţie a beneficiarilor, de aplicare a plafonului la anumite marje de consum, ceea ce este foarte posibil să ducă, în anumite situaţii, la întârzieri. Noi am văzut legea adoptată la 1 septembrie, cu aplicabilitate la 1 septembrie. Este o chestiune pe care am spus-o de mai multe ori: avem nevoie de o perioadă de 30 de zile pentru a opera schimbările', a spus Dărăban. Furnizorii nu vor întrerupe activitatea de furnizare, a arătat ea.

'Va depinde de la caz la caz. Fiecare furnizor va încerca să fie cât mai puţin afectat, pentru că emiterea cu întârziere a facturii înseamnă o întârziere şi pentru ei în încasări, ceea ce se adaugă la riscurile şi la problemele de acces la lichiditate ale furnizorilor', a precizat reprezentanta ACUE. Dărăban a sfătuit clienţii care primesc o factură pe două-trei luni, pe care nu o pot plăti dintr-o singură dată, să discute cu furnizorul pentru eşalonarea plăţilor.

'Atunci când vor veni trei facturi, dacă este nevoie, furnizorii vor oferi şi eşalonare', a completat Dărăban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel