Polonia ar putea construi un gard la graniţa cu Kaliningrad, spune un înalt oficial
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Polonia ar putea fi nevoită să construiască un gard la graniţa cu exclava rusă Kaliningrad pentru a opri un val de migranţi africani şi asiatici care ar putea încerca să treacă frontiera în următoarele săptămâni, a declarat marţi un înalt oficial polonez, citat de Reuters.  

Polonia acuză Rusia şi aliatul ei Belarus că folosesc migranţii ca parte a unei campanii de "război hibrid" pentru destabilizarea Europei şi, cu tensiunea ridicată din cauza războiului din Ucraina, Varşovia se teme de repetarea unei crize când mii de migranţi africani şi din Orientul Mijlociu încercau să-i treacă graniţa din Belarus în 2021.

La acea vreme, Minskul a negat că a lăsat oamenii care doreau să intre în Uniunea Europeană să ajungă la graniţă, dând vina în schimb pe Varşovia şi Bruxelles pentru o criză umanitară ce a condus la moartea mai multor migranţi în pădurile de-a lungul frontierei.

Krzysztof Sobolewski, secretar general al partidului la putere Lege şi Justiţie, a declarat la postul public Polskie Radio 1 că Polonia se gândeşte să construiască o barieră la frontiera cu Kaliningradul Rusiei asemănătoare cu cea pe care a ridicat-o la graniţa cu Belarus.

"Va trebui să ne întărim forţele pe această secţiune a graniţei şi de asemenea să luăm în considerare (...) construirea unei fortificaţii similare la graniţă cu cea pe care o avem acum pe secţiunea polono-belarusă", a spus el.

Media ruse au relatat că cerul a fost deschis la Kaliningrad pentru zborurile din Orientul Mijlociu şi Asia în încercarea de a atrage mai multe companii aeriene şi turişti.

"După ceea ce am avut de-a face şi încă avem de-a face la graniţa polono-belarusă şi având în vedere deschiderea cerului deasupra regiunii Kaliningrad pentru avioane din Turcia, Siria şi Belarus, s-ar putea întâmpla în săptămânile următoare" acelaşi lucru, a declarat Sobolewski mai târziu pentru Reuters, referindu-se la creşterea sosirilor de migranţi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat într-un briefing reporterilor că Rusia nu se amestecă în nicio astfel de decizie. "Istoria dovedeşte prostia deciziilor de a construi ziduri de fiecare dată, pentru că peste ani sau decenii, toate zidurile cad", a spus el.

Potrivit lui Sobolewski, există semne că grupuri mai mari de migranţi apar la graniţa cu Belarus.

Polonia a construit o barieră de oţel înaltă de 5,5 metri, echipată cu senzori de mişcare şi camere şi care se întinde pe aproximativ 187 km la graniţa cu Belarus.

Polonia a anunţat anterior că poliţia de frontieră a primit fonduri pentru a construi o "barieră electronică" de senzori şi camere la graniţa cu Kaliningrad.

UE avertizează Polonia că va pierde aproape 75 miliarde de euro din cauza problemelor cu justiţia

Uniunea Europeană nu va rambursa Poloniei cea mai mare parte a celor 75 miliarde de euro alocate ca fonduri de coeziune în bugetul multianual 2021-2027 dacă Varşovia nu va corecta modificările aduse sistemului de justiţie, a indicat luni un purtător de cuvânt al executivului UE, transmite Reuters. 

Citând un sistem de justiţie defectuos, Comisia Europeană a îngheţat deja în jur de 35 miliarde de euro alocate Poloniei din pachetul european de redresare post-pandemie. Acum însă, Comisia a avertizat că aproape toate fondurile de coeziune din bugetul european pe 2021-2027 sunt în pericol din cauza faptului că Varşovia nu îndeplineşte criteriile democratice în materie de independenţă a justiţiei.

'Din cauza neconformării, Comisia nu poate rambursa cererile de plată', a declarat purtătorul de cuvânt Stefan de Keersmaecker, precizând că singura excepţie este pentru o mică parte din banii ce au legătură cu asistenţa tehnică în elaborarea de proiecte de dezvoltare, nu în implementarea lor.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la putere din 2015, a întreprins o reformă a instanţelor de judecată, despre care UE afirmă că a distrus echilibrul democratic al puterilor în stat, prin distrugerea independenţei justiţiei.

Modificările au inclus cazuri în care judecători critici faţă de guvern au fost daţi deoparte, iar aliaţi promovaţi în funcţii înalte. De când a aderat la Uniunea Europeană în 2004, Polonia a fost cel mai mare beneficiar al fondurilor de asistenţă comunitară. În ultimii ani, însă, retorica mai naţionalistă, eurosceptică şi antigermană a PiS a plasat Varşovia tot mai mult pe un curs de coliziune cu Uniunea Europeană, mai scrie Reuters, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel