Data publicării:

Polonia amenință Ucraina cu limitarea asistenței militare / Oficialii de la Varșovia le bat obrazul liderilor de la Kiev, după ce aceștia au spus că servesc intereselor Rusiei

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Autoritățile de la Varșovia amenință cu limitarea asistenței militare acordată Ucrainei.

Premierul polonez a criticat reacția puternică a Ucrainei la sugestia unui oficial polonez că autoritățile de la Kiev ar trebui să arate mai multă apreciere pentru ajutorul oferit de țara sa în timpul războiului, conform notesfrompoland.

Între timp, o personalitate de rang înalt din partidul de guvernământ al Poloniei a avertizat că va fi „mult mai dificil pentru Polonia să continue să sprijine Ucraina” dacă există astfel de dispute între aliați.

Ieri, Ministerul de Externe al Ucrainei l-a convocat pe ambasadorul polonez pentru discuții, ca răspuns la observațiile lui Marcin Przydacz, șeful biroului de politică internațională al președintelui polonez Andrzej Duda, în care acesta a sugerat ca Ucraina ar trebui să „înceapă să aprecieze” sprijinul Poloniei.

Ministerul de Externe ucrainean a calificat remarcile lui Przydacz drept „inacceptabile”, în timp ce adjunctul șefului de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski a spus că polonezii sunt „oportuniști”, „manipulatori”, „perfizi” și servesc interesele Rusiei.

Morawiecki, reacție dură

Ieri seară, premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat pe Twitter acțiunile Ucrainei.

„Convocarea ambasadorului polonez – singurul rămas la Kiev în ziua invaziei Ucrainei de către Rusia – la ministerul de externe ucrainean nu ar fi trebuit să aibă loc”, a scris Morawiecki.

„În politica internațională, în fața unui război în desfășurare, având în vedere sprijinul enorm pe care Polonia l-a acordat Ucrainei, astfel de greșeli nu ar trebui să se întâmple”, a adăugat el. „Vom apăra întotdeauna numele bun al Poloniei, securitatea acesteia, iar interesele oricărei alte țări nu vor sta niciodată deasupra intereselor Poloniei”, a continuat Morawiecki.

Un oficial polonez amenință cu limitares sprijinului

Acțiunile Ucrainei au fost criticate și de Radosław Fogiel, șeful comisiei parlamentare pentru afaceri externe, care înainte de a prelua acest post a fost purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS) din Polonia.

„Ucraina ar trebui să fie conștientă de faptul că îi va fi mult mai dificil să câștige simpatia din partea Occidentului, dar va fi și mult mai dificil pentru Polonia să continue să o sprijine, dacă există astfel de dispute”, a spus Fogiel într-un interviu acordat site nou Wirtualna Polska.

„Vom ajuta Ucraina pentru că este în interesul nostru, dar în același timp nu putem permite o situație în care Polonia va fi cea care va suporta o povară nejustificată din cauza a ceea ce se întâmplă”, a adăugat el.

Fogiel a subliniat popularitatea în creștere de care beneficiază partidele din Polonia care doresc să reducă cantitatea de ajutor acordat Ucrainei. Deși nu a menționat niciun partid, partidul Confederația (Konfederacja) – care a criticat nivelul ridicat de sprijin acordat Ucrainei – este una din formațiunile politice care a crescut mult în sondaje.

Între timp, în această după-amiază, adjunctul ministrului polonez de externe Paweł Jabłoński a anunțat că a purtat discuții cu însărcinatul cu afaceri de la ambasada Ucrainei la Varșovia.

„În opinia noastră, unele dintre aceste declarații ale reprezentanților autorităților ucrainene au fost inadecvate și inutile”, a spus Jabłoński, citat de serviciul de știri 300Poltiyka. „Au fost marcați inutil de emoții negative și și-au exprimat o poziție care, în opinia noastră, pur și simplu dăunează relațiilor bune”, a explicat el.

„Polonia încă vrea să sprijine Ucraina”, a adăugat acesta. „[Dar] sprijinim Ucraina în măsura în care este în interesul Poloniei... și ne așteptăm să existe și o înțelegere din partea ucraineană a nevoilor noastre, a perspectivei noastre.”, a mai spus Jabłoński.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel