Data actualizării:
Data publicării:

Polonia amenință că va reduce livrările de petrol către Germania: Derusificare!

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Sursa: Agerpres
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Sursa: Agerpres
Polonia amenință că va reduce livrările de petrol către Germania dacă Rusia rămâne acționar la rafinăria Schwedt din Germania.

În ciuda faptului că are acces la portul petrolier Naftoport din Gdańsk, partea germană nu a eliminat încă complet participația Rusiei din rafinăria Schwedt din Germania, conform RMX.

Task Force PCK a confirmat că uzina va primi 135.000 de tone de petrol în luna mai prin portul petrolier polonez Gdańsk și peste 1 milion de tone de petrol din Kazahstan anual.

Dietmar Woidke a mulțumit angajaților PCK și și-a exprimat speranța că acea capacitate a rafinăriei ar putea crește în curând la 70% de la actualul 50%.

Problema cu Schwedt este că este încă deținută în proporție de peste 54% de compania rusă Rosneft Deutschland. Guvernul federal gestionează în prezent aceste acțiuni în calitate de administrator, dar nu a existat nicio expropriere, în ciuda faptului că Germania este în măsură să facă acest lucru, invocând securitatea națională.

Polonia vrea să reducă livrările de gaz

Partea poloneză a declarat că nu va furniza petrol către Schwedt atâta timp cât Rosneft este proprietarul majoritar al fabricii și a cerut „derusificare”. În decembrie, Germania nu a ținut cont de cerințele poloneze, așteptând livrări necondiționate prin portul petrolier.

Ministrul adjunct al Ministerului German al Economiei, Michael Kellner, a declarat pentru ziarul local Märkische Oderzeitung că informațiile despre potențialele modificări ale structurii de proprietate a rafinăriei ar putea fi discutate la următoarea reuniune a grupului de lucru înainte de vacanța de vară.

După intrarea în vigoare a embargoului asupra petrolului rusesc, Germania a trebuit să găsească noi furnizori pentru rafinăriile lor. Una dintre noile surse de petrol din Germania este Polonia. 

Cu toate acestea, ajutorul polonez a fost condiționat acționariatul rus. Acționarul majoritar al rafinăriei este în continuare Rosneft Deutschland, o subsidiară a companiei ruse Rosneft.

Reuters a raportat încă din februarie că un potențial investitor care ar putea prelua acțiunile rusești este gigantul energetic polonez PKN Orlen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel