Polonia, acord cu Statele Unite pentru minarea Lunii
Solar System Resources Corporation, un start-up polonez din Cracovia, a semnat o scrisoare de intenție cu US Nuclear Corp pentru furnizarea unui izotop valoros, Helium-3, care va fi exploatat pe Lună de o navă spațială fără echipaj.
Potrivit startup-ului din Cracovia, acesta este primul acord transatlantic de acest gen. Se speră că va contribui atât la creșterea industriilor energetice și spațiale, cât și la creșterea inovației în economia poloneză.
„Compania a făcut apel la guvernul polonez pentru a accelera lucrările la un acord cu NASA și pentru ca Polonia să participe la programe precum ARTEMIS și ARTEMIS ACCORDS”, a informat CEO-ul start-up-ului și cofondatorul Adam Jan Zwierzyński.
Compania furnizează 500 de kilograme de heliu-3
În scrisoarea de intenție, Solar Systems Resource Corporation se angajează să furnizeze 500 de kilograme de heliu-3 între 2028 și 2032. Prețul actual al izotopului este de 16,6 miliarde de dolari pe tonă, dar companiile nu dezvăluie niciun detaliu financiar al tranzacției.
Izotopul este extrem de valoros, deoarece poate fi utilizat în fuziunea termonucleară, ceea ce înseamnă că ar putea fi combustibil pentru reactoarele nucleare care ar putea produce într-o zi energie curată fără deșeuri radioactive sau emisii de gaze cu efect de seră. Potrivit estimărilor poloneze, 200 de tone de heliu-3 ar fi suficiente pentru a acoperi nevoile globale de energie. Dar izotopul poate fi folosit și pentru cercetarea genetică, calculatoarele cuantice, fabricarea echipamentelor RMN și detectoarele de radiații utilizate în aeroporturi și punctele de trecere a frontierei.
Potrivit lui Bob Goldstein, CEO al US Nuclear Corp, profiturile obținute din extragerea izotopului sunt potențial enorme, deoarece nu numai că ar putea fi utilizat în fuziunea nucleară, dar ar putea fi utilizat și pentru fabricarea de electronice, vehicule și telefoane mobile. La rândul său, compania poloneză subliniază că resursa este în cantitate foarte redusă pe pământ, dar este prezentă într-un volum mult mai mare pe Lună.
Ambele companii poziționează proiectul ca parte a efortului de a găsi surse de energie curate care să contribuie la combaterea schimbărilor climatice și la stimularea redresării post-pandemice. Surse de energie care oferă o alternativă la sursele regenerabile de energie care sunt curate și care diversifică sursele de aprovizionare la un preț competitiv. US Nuclear Corp este un spin-off al Proiectului Manhattan. Este implicat în proiecte militare avansate și militare și are un rol în dezvoltarea fuziunii nucleare pentru producerea de energie și pentru utilizarea izotopilor rari în medicină. Solar System Resources Corporation este, la rândul său, o startup fondată de persoane din Academia de minerit din Cracovia, specializate în mineritul spațial, precizează RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News