Polonia achiziționează 1.000 de vehicule de luptă pentru a înlocui mașinăriile sovietice. Totul despre vehiculele „Bursuc“ și turela controlată de la distanță
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Armata poloneze va fi dotată cu 1.000 de vehicule de luptă „Bursuc“.

Armata poloneză urmează să semneze un contract pentru achiziționarea a 1.000 de vehicule de luptă de infanterie amfibie Borsuk, potrivit Agenției de Informații Radio (IAR). Acordul dintre Ministerul Apărării Naționale și un consorțiu de companii, condus de Huta Stalowa Wola, urmează să fie încheiat săptămâna viitoare, conform RMX.

Borsuk, care înseamnă „bursuc” în poloneză, este un vehicul de luptă pentru infanterie dezvoltat de ingineri polonezi. Mai multe unități sunt supuse testelor finale în armata poloneză. Borsuk-urile urmează să înlocuiască vehiculele de luptă ale infanteriei BWP-1 din epoca sovietică, care sunt folosite în prezent de soldații polonezi în unitățile terestre.

Borsuk este un vehicul pe șenile care poate traversa râuri și alte obstacole și este echipat cu o platformă modulară universală pe șenile și un sistem de turelă controlat de la distanță. Echipajul este format din trei soldați: un comandant, operator de arme și șofer. Vehiculul este conceput pentru a transporta șase soldați în zona câmpului de luptă, oferind în același timp protecție și îndeplinind sarcini asociate cu sprijinirea subunităților de infanterie folosind armele de la bord.

Dotările vehiculului

Sistemul de arme de bord al vehiculului poate viza infanterie, vehicule blindate, ținte aeriene și alte obiecte inamice în orice vreme și în orice moment al zilei. Viteza maximă pe drumurile întărite este de 65 de kilometri pe oră și de 8 kilometri pe oră în apă. Greutatea de luptă a versiunii de bază este de 28 de tone.

Un element esențial al vehiculului este sistemul de turelă controlat de la distanță ZSSW-30 dezvoltat de Huta Stalowa Wola S.A. și WB Electronics S.A. Armamentul principal al turelei este tunul automat Bushmaster Mk.44S, capabil să tragă în moduri automate și semi-automate folosind cinci diferite tipuri de muniție, inclusiv muniție programabilă.

Armamentul auxiliar integrat al turelei este mitraliera modificată UKM-2000C de 7,62 mm. Armamentul suplimentar include un lansator dublu pentru rachetele ghidate antitanc Spike-LR. Proiectul Borsuk intenționează, de asemenea, să permită vehiculelor să utilizeze alte tipuri de rachete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel