Polonia: Marele rabin, indignat de ceremoniile oficiale pentru o unitate care a colaborat cu naziştii
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Marele rabin al Poloniei şi-a manifestat miercuri indignarea faţă de atitudinea favorabilă a puterii conservatoare de la Varşovia faţă de o unitate clandestină naţionalistă acuzată că a colaborat cu naziştii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează AFP.

El a regretat în special că ceremoniile - organizate de ministrul pentru problemele foştilor combatanţi sub patronajul preşedintelui Andrzej Duda - au loc cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la crearea Brygada Swietokrzyska (Brigada de munte a Sfintei Cruci). Marele rabin a declinat invitaţia ministrului Jan Kasprzyk de a participa la aceste ceremonii şi a transmis preşedinţiei răspunsul său.

'Organizarea acestor ceremonii reprezintă o insultă la memoria tuturor cetăţenilor polonezi ucişi în lupta împotriva naziştilor. Consider ca o insultă personală faptul de a fi invitat să particip. Shalom. Michael Schudrich', afirmă marele rabin într-o declaraţie citată de cotidianul Gazeta Wyborcza. Patronajul prezidenţial, anunţat săptămâna trecută, a provocat critici virulente în Polonia.

Brygada Swietokrzyska a făcut parte din Forţele armate naţionale (NSZ), importantă organizaţie militară clandestină ultranaţionalistă şi anticomunistă care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a luptat împotriva naziştilor, dar de asemenea şi împotriva Armatei roşii şi a rezistenţei antigermane comuniste poloneze. După intrarea Armatei roşii în Polonia, această brigadă, care număra între 850 şi 1.400 de persoane la acea vreme, a refuzat să se alăture principalei organizaţii clandestine, Armia Krajowa (Armata Teritorială -AK), şi a început să colaboreze cu naziştii împotriva URSS, după care s-a refugiat definitiv în Germania. Potrivit lui Schudrich, NSZ, făţiş anticomunistă, 'a ucis nemţi, ruşi şi evrei'.

'Există mulţi alţi eroi polonezi, nu este nevoie să-i alegem pe cei care au ucis alţi polonezi, iar în acest caz mulţi oameni de religie evreiască', a spus el, evocând 'un anumit nivel de colaboraţionism' al Brigăzii cu naziştii şi calificând aceste ceremonii drept 'revizionism istoric periculos'. În februarie 2018, premierul conservator Mateusz Morawiecki a fost primul responsabil polonez care a depus flori la mormintele soldaţilor Brigăzii lângă Munchen, provocând un val de indignare în Polonia şi în Israel. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel