Polonia: Marele rabin, indignat de ceremoniile oficiale pentru o unitate care a colaborat cu naziştii
Marele rabin al Poloniei şi-a manifestat miercuri indignarea faţă de atitudinea favorabilă a puterii conservatoare de la Varşovia faţă de o unitate clandestină naţionalistă acuzată că a colaborat cu naziştii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează AFP.
El a regretat în special că ceremoniile - organizate de ministrul pentru problemele foştilor combatanţi sub patronajul preşedintelui Andrzej Duda - au loc cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la crearea Brygada Swietokrzyska (Brigada de munte a Sfintei Cruci). Marele rabin a declinat invitaţia ministrului Jan Kasprzyk de a participa la aceste ceremonii şi a transmis preşedinţiei răspunsul său.
'Organizarea acestor ceremonii reprezintă o insultă la memoria tuturor cetăţenilor polonezi ucişi în lupta împotriva naziştilor. Consider ca o insultă personală faptul de a fi invitat să particip. Shalom. Michael Schudrich', afirmă marele rabin într-o declaraţie citată de cotidianul Gazeta Wyborcza. Patronajul prezidenţial, anunţat săptămâna trecută, a provocat critici virulente în Polonia.
Brygada Swietokrzyska a făcut parte din Forţele armate naţionale (NSZ), importantă organizaţie militară clandestină ultranaţionalistă şi anticomunistă care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a luptat împotriva naziştilor, dar de asemenea şi împotriva Armatei roşii şi a rezistenţei antigermane comuniste poloneze. După intrarea Armatei roşii în Polonia, această brigadă, care număra între 850 şi 1.400 de persoane la acea vreme, a refuzat să se alăture principalei organizaţii clandestine, Armia Krajowa (Armata Teritorială -AK), şi a început să colaboreze cu naziştii împotriva URSS, după care s-a refugiat definitiv în Germania. Potrivit lui Schudrich, NSZ, făţiş anticomunistă, 'a ucis nemţi, ruşi şi evrei'.
'Există mulţi alţi eroi polonezi, nu este nevoie să-i alegem pe cei care au ucis alţi polonezi, iar în acest caz mulţi oameni de religie evreiască', a spus el, evocând 'un anumit nivel de colaboraţionism' al Brigăzii cu naziştii şi calificând aceste ceremonii drept 'revizionism istoric periculos'. În februarie 2018, premierul conservator Mateusz Morawiecki a fost primul responsabil polonez care a depus flori la mormintele soldaţilor Brigăzii lângă Munchen, provocând un val de indignare în Polonia şi în Israel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News