Polonezii se opun federalizării Uniunii Europene și eliminării unanimității la vot pentru deciziile importante. Ursula von der Leyen a pledat pentru acest lucru
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 06 iun 2022, 16:46
WhatsApp
Un sondaj efectuat în Polonia dezvăluie că majoritatea cetățenilor se opun federalizării Uniunii Europene și eliminării votului în unanimitate pentru anumite domenii. Ursula Von der Leyen a pledat pentru acest lucru în luna mai.

Majoritatea polonezilor doresc ca regula unanimității atunci când se iau decizii importante să rămână, iar aproape jumătate se opun conceptului de federalizare a Uniunii Europene, a relevat un nou sondaj.

Potrivit unui sondaj al centrului de cercetare Estymator pentru portalul dorzeczy.pl, 24% dintre respondenți au fost ferm de acord și 36% au fost oarecum de acord că UE ar trebui să păstreze regula votului unanimității în deciziile cheie - un total combinat de 60%.

De cealaltă parte, 30% dintre polonezi au vrut să fie abandonată regula unanimității, în timp ce 10% dintre respondenți nu au putut da un răspuns.

În prezent, în UE, regula unanimității există atunci când se iau cele mai importante decizii, de exemplu în ceea ce privește politica externă sau schimbarea tratatelor. Este conceput pentru a proteja interesele statelor membre mici și mijlocii, dar uneori poate duce la dificultăți în luarea acestor decizii.

G Ad:

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, luna trecută, că, dacă UE dorește să lucreze mai repede, „votul în unanimitate în unele domenii cheie pur și simplu nu mai are sens”.

CITEȘTE ȘI    -    Ursula von der Leyen, ameninţată cu o moţiune de cenzură în Parlamentul European, după aprobarea PNRR-ului Poloniei

Federalizarea Uniunii Europene

Respondenții sondajului au fost întrebați și dacă UE ar trebui să se îndrepte în direcția unei integrări politice mai strânse, adică a federalizării, care implică întărirea puterii instituțiilor UE, precum Comisia Europeană și Parlamentul European, în detrimentul competențelor statelor membre.

Peste 36% dintre polonezi au răspuns „da” la această întrebare, 16,8% au fost ferm de acord și 19,6% au fost parțial de acord că UE ar trebui să fie mai federalizată.

Aproximativ 49,3% nu doresc consolidarea competențelor instituțiilor UE, inclusiv 25,7% dintre respondenți care nu au fost de acord într-un mod ferm și 23,6% care au fost parțial în dezacord. 14,4% dintre respondenți nu au avut o opinie în acest sens, scrie RMX.

CITEȘTE ȘI    -    Polonia nu primește banii din PNRR. Nu respectă justiția în acord cu norma UE

Guvernul Poloniei îndeamnă cetățenii să adune lemne din păduri pentru a face față crizei energetice

Autoritățile din Polonia le-au reamintit vineri cetățenilor că pot să adune lemn de foc din păduri pentru a se încălzi pe fondul creșterii costurilor energetice din țară. 

Guvernul a spus că ia măsuri pentru a facilita colectarea lemnelor de foc pentru oameni, în efortul de a reduce presiunea creată de facturile vertiginoase la energie și de lipsa de cărbune.

”Este întotdeauna posibil, cu acordul pădurarilor, să colectăm ramuri pentru combustibil”, a spus ministrul adjunct al Climei și Energiei Edward Siarka.

Potrivit publicației Euronews, oponenții partidului de guvernământ ”Lege și Justiție” au afirmat că aceste comentarii au demonstrat eșecul guvernului asupra deținerii controlului asupra economiei în general.

Inflația din Polonia a urcat la 14% în ultimele săptămâni, prețurile combustibililor atingând 8 zloți (1,87 dolari) pe litru. Salariul mediu lunar în Polonia este de aproximativ 7110 zloți (1800 USD) (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro