Polițiștii rutieri vor utiliza tablete pentru soluționarea accidentelor. Valentin Ioniță: Ne dorim să-i ducem la alt nivel / video
Valentin Ioniță, Comisar-șef de poliție, Director adjunct Direcția Rutieră din cadrul IGPR, a participat la evenimentul de tip masă rotundă cu tema "Siguranță rutieră și asigurări auto. Lecțiile ultimilor ani. Ce e de făcut?", organizat de către DC Media Group.
Valentin Ioniță susține că există foarte multe soluții care pot soluționa problemele rutiere din România și putem adopta modelele implementate de alte state.
„Avem undeva la 17.000 de acțiuni desfășurate în școli. Este o realitate, nu este o cifra inventată. Am accesat fonduri europene și am achiziționat foarte multă dotare. Ne dorim să dotăm polițiștii rutieri, să-i ducem la alt nivel. Vrem să informatizăm toată munca de Poliție Rutieră.
După cum știți, ne-am luat laboratoare de educație rutieră cu care mergem, în fiecare județ, în școli. Încercăm să ținem vie acea patrulă de siguranță școlară. Avem foarte multe soluții de propus. Ne așteptăm să ne chemați și să discutați cu noi.
Haideți să facem ceva ce țările civilizate deja fac. Am fost în foarte multe schimburi de experiențe la nivel internațional, am văzut ceea ce fac alte state. Nu trebuie să inventăm apă caldă, ci doar să adaptăm și noi pentru România ceea ce fac ceilalți. Sunt un mare adept al progresului tehnologic, la renunțarea la registre, la debirocratizare.", a spus Valentin Ioniță.
Polițiștii rutieri vor utiliza tablete pentru soluționarea accidentelor
„Poliția Română, la acest moment, deține o aplicație SGBD de gestionarea unei baze de date prin care noi soluționăm accidentele soldate numai cu avarii. În această bază de date avem mai multe facilități pe care le putem prezenta cetățenilor și cu care încercăm să venim în întâmpinarea lor. Este un registru național unic în care vor sta toate accidentele cu avarii de la nivel național.
Ne dorim să identificăm acele accidente în care unul dintre părți părăsește locul accidentului și nu putem să-l identificăm, adică a dat peste un pieton și a fugit. pentru acest lucru baza de date a fost înființată ca un registru unic național care se duce până la ultimul post de poliție din România.
Identificarea autovehiculelor continuă prin acest sistem și în momentul în care este oprit în trafic un autovehicul și prezintă urme de avarii. Polițistul rutier, prin acea tabletă care urmează să intre în utilizarea polițiștilor rutieri, va încărca acele imagini și noi vom reuși să facem căutări în această bază de date pentru a identifica posibili autori sau cercuri de suspecți și pentru a soluționa acele accidente.", a spus Valentin Ioniță.
„Ținem evidența electronică a tuturor accidentelor"
„Gestiunea modului de prevenție pe anumite sectoare de drum: În această bază de date, imaginați-vă că este un procesator care ne furnizează date analitice pentru absolut toate zonele unde se produc accidente rutiere.
Utilizăm la acest moment tot ce înseamnă zona de analiză geocodată, georeferențiată în care dispunem pe harta punctele cu accidentele rutiere, în funcție de manevrele pe care le produc conducătorii auto. În funcție de aceste analize și rezultate reușim să începem să propunem administratorului drumului public soluții viabile pentru a fi amplasate și evitate prin soluții fizice, soluții permanente pentru a evita producerea de alte accidente.
Această bază de date reușește să ne furnizeze în mod concret prin cumulul cu alte sisteme georeferențiate și noi reușim să facem aceste puncte negre cu caracteristică modului de producere a accidentului rutier.", a spus Valentin Ioniță la evenimentul de tip masă rotundă cu tema "Siguranță rutieră și asigurări auto. Lecțiile ultimilor ani. Ce e de făcut?", organizat de către DC Media Group.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News