Data publicării:

Polițiștii, obligați să facă programe de conducere defensivă. Subcomisarul Iacob Robert: Unii dintre ei au impresia că sunt indestructibili

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Subcomisarul Iacob Robert, specialist conducere defensivă, a fost invitat la emisiunea "Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV, unde a vorbit despre programele de conducere defensivă la nivelul Poliției Capitalei. 

Subcomisarul Iacob Robert a vorbit, în cadrul emisiunii moderate de Laura Duță, despre programele de conducere defensivă la care toți polițiștii sunt obligați să participe. 

„Înțeleg că vă ocupați de conducerea defensivă pe care toți polițiștii sunt obligați acum să o facă, un lucru destul de important dacă ne uităm la toate incidentele din trafic plus ceea ce se întâmplă când începeți urmăririle în trafic.”, a spus Laura Duță.

„Sunt instructor în cadrul Serviciului de Pregătire Profesională, instructor de conducere autovehicule cu regim prioritar. Aici trebuie să facem o departajare. Noi facem diferite tipuri de cursuri pentru colegii care conduc mașini și motociclete. De asemenea, avem o conduită preventivă în care începem să lucrăm cu absolut toți polițiștii care conduc mașini de serviciu.

Avem nivelul 2 de pregătire, pentru cei care însoțesc coloane oficiale, cei care fac delegații, cei care merg frecvent cu sistemele acustice și optice în funcțiune. La ei sunt riscurile mai mari, vitezele sunt mai mari.”, a spus subcomisarul. 

Programele de conducere defensivă la nivelul Poliției Capitalei

„Acum toți polițiștii care sunt șoferi, din toate structurile, trebuie să facă acest curs. Cum este acest program?”, a întrebat Laura Duță. 

„Noi organizăm frecvent stagii de pregătire. Ele diferă. Avem nivelul 1 pentru absolut toată lumea, toți cei care au în dotare mașini ale unității, chiar dacă sunt inscripționate sau nu, trebuie să treacă prin acest curs. La nivelul 2 trecem cu cei care au mașini inscripționate și chiar dacă nu sunt, care desfășoară activități mai deosebite: cei de la investigații criminale care au mașini neinscripționate dar, de asemenea, trebuie să fie mai atenți. În funcție de disponibilitatea noastră, de disponibilitatea lor, îi programăm astfel încât toți să treacă prin poligon.

Acolo avem o parte teoretică pe care o facem cu toții. Este foarte importantă pentru că pe noi ne interesează să diminuăm numărul de accidente și efectele lor. Asta este definiția conducerii defensive. În partea de teorie încercăm să-i facem să conștientizeze că nu sunt invincibili. Avem destule situații când colegii noștri, cel puțin cei tineri, în momentul în care s-au văzut cu uniformă, au văzut mașina cu sisteme acustice și optice, au impresia că sunt indestructibili, au putut să aprindă sistemele acustice și optice și de acolo ei au cale liberă. Nu e chiar așa.", a spus Iacob Robert. 

 

Obligațiile autospecialelor în misiuni 

„În Ordonanța de Urgență 195 avem niște articole foarte clare care ne spun că nu suntem indestructibili. Avem calea ferată unde obligatoriu oprim chiar dacă suntem coloana președintelui. Dacă trecem la nivel de cale ferată și avem semafor roșu, bariere sau orice altceva, atunci trebuie să oprim. Mai sunt articole care ne spun clar că la intrarea într-o intersecție trebuie să ne asigurăm. Avem dreptul să circulăm la culoarea roșie dacă avem sistemele acustice și optice în funcțiune, însă trebuie să ne asigurăm până la evitarea oricărui pericol, să încetinim și chiar să oprim până la evitarea oricărui pericol. Ei trebuie să conștientizeze foarte bine treaba asta.", a spus subcomisarul Iacob Robert la emisiunea "Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel