Poliţist din Marea Britanie, condamnat la închisoare pe viață, după ce a violat și ucis o femeie
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Un poliţist de 48 de ani a fost condamnat de justiţia britanică la închisoare pe viaţă pentru că a violat-o şi ucis-o, în luna martie, pe londoneza Sarah Everard.

Polițistul a încătuşat-o pe femeie înainte de a o răpi, un caz care a provocat un val de emoţie în Regatul Unit, relatează AFP. Anunţând pedeapsa pentru Wayne Couzens la tribunalul penal Old Bailey din Londra, judecătorul Adrian Fulford a subliniat că crima s-a produs în "circumstanţe extrem de brutale" şi că victima a fost o persoană "complet ireproşabilă", scrie Agerpres.

Decesul lui Sarah Everard, de 33 de ani, răpită când se întorcea pe jos acasă de la o cină la nişte prieteni şi apoi găsită moartă, strangulată şi cu corpul ars, o săptămână mai târziu, într-o pădure, a provocat un val de emoţie în ţară. Mii de femei şi-au mărturisit pe reţelele sociale sentimentul de insecuritate, făcând apel la responsabilii politici să acţioneze împotriva violenţelor care le vizează.

Judecătorul a declarat că Wayne Couzens, un bărbat căsătorit şi tată a doi copii, a plecat "să vâneze o femeie singură pentru a o răpi şi viola" şi că trebuie să-şi fi dat seama că "s-ar putea să fie necesar să o ucidă". Pedeapsa dictată în cazul acestui poliţist - numită "whole life order" - este cea mai severă prevăzută în sistemul justiţiei penale britanice, fiind menită să-i pedepsească pe cei care comit crimele cele mai grave.

Wayne Couzens şi-a recunoscut vina

O persoană condamnată la o astfel de pedeapsă nu poate depune cereri de eliberare condiţionată, cu excepţia cazului în care există motive umanitare excepţionale pentru a le justifica. Judecătorul a mai spus că poliţistul a încercat "să minimalizeze responsabilitatea sa reală" când a fost interogat de poliţie.

După ce le-a spus poliţiştilor că a predat-o pe Sarah Everard, în viaţă, unui număr de trei bărbaţi din Europa de Est, Wayne Couzens şi-a recunoscut vina şi a pledat vinovat la acuzaţiile de răpire, viol şi crimă. Avocatul lui Couzens, Jim Sturman, a explicat joi că clientul său "nu încearcă să găsească scuze pentru ce a făcut şi că este plin de ură de sine şi de ruşine".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel