Politico: Companiile din China trimit arme, piese de drone și veste antiglonț în Rusia
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Politico susține că unele companii din China au trimis arme de asalt, veste antiglonț și piese de drone în Rusia.

Datele vamale obținute de Politico dezvăluie transporturi directe de puști de asalt chineze, precum și piese de drone și veste antiglonț, prin Turcia și Emiratele Arabe Unite către Rusia.

Companiile chineze, inclusiv una legată de guvernul de la Beijing, au trimis entităților ruse 1.000 de puști de asalt și alte echipamente care ar putea fi folosite în scopuri militare, inclusiv piese de drone și armături corporale.

Livrările au avut loc în perioada iunie – decembrie 2022, conform datelor furnizate de ImportGenius, un agregator de date vamale.

China North Industries Group Corporation Limited, unul dintre cei mai mari contractori de apărare deținuti de stat din țară, a trimis puștile în iunie 2022 unei companii ruse numită Tekhkrim, care face afaceri și cu statul și armata rusă. Puștile CQ-A, copiate după modelul M16, dar etichetate ca „puști de vânătoare civile”, au fost raportate a fi folosite de poliția paramilitară din China și de forțele armate din Filipine până în Sudanul de Sud și Paraguay.

Conform datelor, entitățile rusești au primit, de asemenea, 12 transporturi de piese de drone de la companii chineze și peste 12 tone de veste antiglonț chinezești, trimise prin Turcia, la sfârșitul anului 2022.

Confirmarea acestor transporturi vine în timp ce liderii din SUA și Europa avertizează Beijingul împotriva sprijinirii eforturilor Rusiei în Ucraina. Oficialii occidentali au declarat în ultimele săptămâni că Republica Populară Chineză ia în considerare trimiterea de arme către armata Rusiei, o mișcare care ar putea modifica natura luptei de pe teren din Ucraina, înclinând-o în favoarea Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel