Data publicării:

Politicienii din Republica Moldova renunță la „limba moldovenească“ și spun că vorbesc „limba română“

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Politicienii din Republica Moldova renunță la „limba moldovenească“ și spun că vorbesc „limba română“ / Sursă foto: Captură YouTube
Politicienii din Republica Moldova renunță la „limba moldovenească“ și spun că vorbesc „limba română“ / Sursă foto: Captură YouTube

Politicienii din Republica Moldova încep să renunțe la a spune că vorbesc „limba moldovenească“.

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990.

Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, la propunerea senatorului PNL Viorel Badea, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorul propunerii legislative explică faptul că "importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite".

Politicienii din Republica Moldova renunță la „limba moldovenească“

Mulți politicieni din stânga Prutului declară că limba pe care o vorbesc se numește „moldovenească“, însă anul acesta, mai mulți susținători ai așa-zisei limbi moldovenești și-au arătat atașamentul pentru „limba română“.

Ion Ceban, primarul Chișinăului, reprezentant al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a fost primul care a dat un mesaj de susținere pentru limba română. Acesta a postat un mesaj simplu pe pagina de Facebook.

Primarul Chișinăului este un apropiat al lui Igor Dodon, președintele Republicii până în 2020, un susținător al limboo moldovenești. De altfel, Ceban a spus în trecut, într-o emisiune televizată în limba rusă, că el vorbește „limba moldovenească“.

De curând, Ion Ceban a făcut mai multe colaborări cu autorități publice locale din România (vezi AICI).

Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei, spune că vorbește româna

 

Guvernatorul Unității Teritoriale Administrative Găgăuzia, Irina Vlah, a venit cu un mesaj de felicitarea,cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române, în care foloseşte glotonimul „limba română”. Bașcanul Găgăuziei a declarat că „limba română este una dintre cele mai mari valori ale poporului Republicii Moldova”. 

„Azi, cunoașterea unei limbi este încă o ușă deschisă într-un viitor mai bun, o oportunitate nouă de a construi prietenii și parteneriate, este o șansă în plus de integrare socială și încă o cale de prosperare personală. Limba este una dintre cele mai mari invenții ale oamenilor și cu certitudine cea mai folosită. Limba este elementul, care adună oameni diferiți și îi transformă într-un popor unit, și îi ajută să făurească împreună. Azi sărbătorim Ziua Limbii Române - este o sărbătoare importantă pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, s scris Irina Vlah pe 31 august. 

Irina Vlah este cunoscută ca susţinătoare a Partidului Socialiştilor şi fostului preşedinte, Igor Dodon, scrie Anticorupție.md.

Maia Sandu, cel mai frumos mesaj de Ziua Limbii

 

Maia Sandu, a transmis un mesaj cu ocazia Sărbătorii Naționale „Limba noastră cea Română”.

„De Ziua Limbii Române, pe care o marcăm astăzi, îmi doresc ca limba română să devină numitor comun pentru toți cetățenii Republicii Moldova, oricare ar fi limba lor maternă, și să funcționeze aici în armonie cu celelalte limbi: ucraineana, rusa, găgăuza, bulgara și altele. Limba română poate fi patria tuturor cetățenilor noștri. La mulți ani, Limba Română!”, se arată în mesajul Președintelui Republicii Moldova.

Youtube video image

Președintele Parlamentului are un mesaj similar

„Astăzi, 31 august, sărbătorim Ziua Limbii Române, limba care ne definește, ne afirmă identitatea, dar și ne unește.

Vreau să aduc sincere mulțumiri celor care vorbesc și păstrează graiul românesc. Mă bucur să aud când cetățenii noștri aflați peste hotare le vorbesc copiilor în Limba română, le citesc povești sau poezii, sau ascultă cântece în limba română.

Eu îmi doresc ca la 30 de ani de Independență, să fim mândri că vorbim românește. Doar așa vom putea să ne respectăm și să ne promovăm valorile noastre naționale.

La mulți ani Limbii Române și vorbitorilor ei, astăzi și în fiecare zi!“, a scris pe Facebook Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova.

Igor Dodon, printre singurii politicieni de vârf care mai vorbesc despre limba moldovenească

Igor Dodon a transmis, la rândul său, un mesaj pe pagina de Facebook:

„Din părinți şi prin tradiție, noi am moştenit un pământ, o identitate, o religie şi un grai frumos şi dulce ca mierea.

Mereu am declarat şi voi declara că trei cuvinte-cheie reprezintă identitatea noastră de neam. Moldova. Moldoveni. Moldoveneşte.

Aşa spun datinile vechi, aşa spune Constituția, aşa spun bătrânii noştri, cei care păstrează în memoria lor istoria vie a acestui popor. Să fim mândri că avem identitatea noastră distinctă şi originală - cea moldovenească.

Să ne iubim limba, cea a părinților şi bunicilor - limba moldovenească, limba autentică a statului moldovenesc. Şi să nu ne aplecăm sub trendurile trecătoare ale vremii“, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel