Politicieni austrieci critică guvernul pentru opoziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen: E doar dovada propriului eşec şi a incapacităţii guvernului austriac
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Mai mulţi politicieni austrieci, atât din opoziţia social-democrată şi liberală, cât şi din rândul partidului conservator de guvernământ, au criticat, înaintea reuniunii de joi a Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE, poziţia ministrului de interne Gerhard Karner de a se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, transmite APA.

O blocadă Schengen nu rezolvă cu nimic numărul cererilor de azil şi nu are nimic de-a face în mod direct cu această problemă, a fost de părere Othmar Karas, membru al Partidului Poporului (OVP) şi vicepreşedinte al Parlamentului European, potrivit căruia amestecarea acestor două subiecte este 'iresponsabilă şi inexplicabilă'.

La rândul său, şeful delegaţiei Partidului Social-Democrat (SPO) austriac în Parlamentul European, Andreas Schieder, a criticat faptul că guvernul austriac şi-a adus aminte de problema migraţiei cu puţin timp înaintea reuniunii miniştrilor de interne ai statelor UE. Fostul ministru de interne Karl Nehammer (actual cancelar, n.red.) şi succesorul său Gerhard Karner ar fi trebuit să aibă cu mult timp în urmă ceva mai bun de propus.

'Acum a pune un veto pe masă este doar dovada propriului eşec şi a incapacităţii guvernului federal austriac', a spus Schieder.

El i-a reproşat cancelarului Nehammer că nu a acţionat mai ofensiv în faţa premierului ungar Viktor Orban şi a preşedintelui sârb Aleksandar Vucic în problema migraţiei. Orban şi Vucic sunt, în cele din urmă, răspunzători în prezent pentru 'creşterea rutei balcanice' de migraţie, a adăugat el.

'Vetoul anunţat al Austriei împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen arată superficialitatea guvernului austriac şi ameninţă nucleul proiectului european: libertatea', a criticat şi preşedinta partidului NEOS, Beate Meinl-Reisinger, într-un comunicat emis miercuri, în care a cerut guvernului de la Viena să-şi retragă ameninţarea vetoului. Nu este bine atunci când problemele migraţiei sunt confundate cu libertatea de mişcare pentru cetăţenii şi cetăţenele Europei, a subliniat, la rândul său, Iratxe Garcia Perez, lidera grupului social-democrat din Parlamentul European, într-o conferinţă de presă la Viena.

Întrucât, potrivit Comisiei Europene, Bulgaria, România şi Croaţia îndeplinesc toate criteriile de aderare la Schengen, grupul social-democrat sprijină deplin această aderare, a declarat eurodeputata spaniolă.

Vezi și - Publicație austriacă, despre refuzul Vienei pentru România: O „problemă Schengen” înscenată. Adresa corectă de atac ar trebui să fie către Grecia

Extinderea spațiului Schengen nu este ca un comerț cu animale. Ar trebui să știe acest lucru și guvernul austriac, scrie Die Presse, o publicație din Austria.

Extinderea spațiului Schengen constituie după iulie 2022 una din prioritățile președinției cehe a Consiliului Europei. Încă din luna mai, Comisia Europeană ceruse deja Consiliului să formuleze "decizii privind aderarea formală a Croației, respectiv României și Bulgariei".

La momentul respectiv nu exista nicio obiecție din partea Austriei. Abia cu puțin timp înainte de binecuvântarea oficială la nivel politic a comunicat Austria că va face uz de veto, mai întâi în cazul tuturor, apoi doar în cazul României și al Bulgariei.

Cu toate acestea rapoartele repetate ale Comisiei confirmă că toate cele trei țări îndeplinesc condițiile necesare pentru aderare, așa cum constataseră și misiunile de experți la fața locului; de asemenea era pozitivă și poziția Parlamentului European.

Cu toate acestea, cancelarul federal al Austriei pare să identifice "o rută prin Balcanii de Est" și să califice sistemul Schengen drept unul disfuncțional. Ultimul raport al Frontex nu pomenește de acest aspect, precizează însă că ruta din Balcanii de Vest constituie, la fel ca și înainte, ruta cea mai activă a migranților spre UE. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel