Data publicării:

Politică vitală pentru România, INCERTĂ. Apel CLAR din PE: Nu trebuie IGNORAT!

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Europarlamentara PSD Claudia Țapardel a organizat, marți, la Bruxelles, conferința ”Viitorul politicii de coeziune după anul 2020: Rolul administrației publice locale din țările Europei Centrale și de Est în creșterea gradului de coeziune economico-socială la nivel regional”. Prezentă a fost și Corina Crețu, Comisar European pentru Dezvoltare Regională. 

Evenimentul a reunit unii dintre cei mai însemnați eurodeputați, reprezentanți ai Comisiei Europene, precum și ai mai multor organizații din domeniul dezvoltării regionale și urbane, cu scopul de a promova bunele practici în utilizarea fondurilor europene de către autoritățile locale și regionale. Din partea Municipiului București au participat Sorin Chiriță, City Manager al Primăriei Generale, și Daniel Florea, Primarul Sectorului 5, care au prezentat câteva dintre obiectivele de dezvoltare regională care vor contribui la transformarea Bucureștiului într-un oraș puternic și atractiv atât pentru locuitori cât și pentru investitori.

”Politica de coeziune este unul dintre cele mai importante și mai complexe instrumente ale Uniunii Europene, care și-a dovedit deja valoarea adăugată semnificativă în propagarea prosperității la nivelul întregii Uniuni și în consolidarea solidarității dintre statele membre” a declarat Claudia Țapardel, europarlamentar român și fost consilier general în cadrul Primăriei Municipiului București.

Ținta: București-Ilfov să devină cea mai importantă regiune din Centrul și Estul Europei

Europarlamentara PSD a adăugat că ”Nu trebuie însă ignorat că între estul și vestul continentului persistă disparități economice semnificative, motiv pentru care consider că este necesar să asigurăm asistență suplimentară țărilor din Europa Centrală și de Est. Cer, totodată, colegilor europarlamentari din Comisiile pentru Buget și pentru Dezvoltare Regională, să nu accepte sub nicio formă ca la următoarea revizuire a cadrului financiar multianual să existe o reducere a fondurilor destinate Politicii de Coeziune. În acest sens, mă bucur să văd că nivelul Parlamentul European există deja un număr semnificativ de europarlamentari care se mobilizează pentru a explica necesitatea continuării programelor regionale, iar în lunile următoare vom acționa concret pentru a ne asigura că în următorul exercițiu financiar va exista o alocare bugetară corespunzătoare cu nevoile statelor membre și ale Uniunii per ansamblu. Tot cu această ocazie, doresc să le mulțumesc domnilor Sorin Chiriță și Daniel Florea pentru faptul că au adus în fața audienței unele dintre cele mai interesante și necesare proiecte ale Capitalei. Fiind un om care vine din administrația publică locală, înțeleg foarte bine cât de binevenită este implementarea primei strategii integrate pentru dezvoltarea Bucureștiului. Unul dintre obiectivele mele ca europarlamentar român și ca cetățean al Capitalei, este ca regiunea București-Ilfov să devină cea mai importantă regiune din Centrul și Estul Europei.”

Bulgaria-România, cooperare pe proiecte de finanțare

Președinta Comisiei pentru Dezvoltare Regională, europarlamentara bulgară Iskra Mihaylova a afirmat: ”Obiectivul principal al Parlamentul European trebuie să fie nu doar protejarea Politicii de Coeziune, ci și o reformă profundă prin care aceasta să răspundă nevoilor reale ale statelor membre. În contextul procesului inevitabil al digitalizării, devine necesar ca politica regională să fie complementară cu alte instrumente ale UE, în special în ceea ce privește pregătirea infrastructurii digitale și a  competențelor necesare cetățenilor UE. Mi se pare de asemenea oportun ca țările din Europa centrală și Est să acorde o mai mare atenție sinergiilor care pot fi realizate la nivel de regiuni învecinate, și de aceea cred că România și Bulgaria ar avea de câștigat din cooperarea pe proiecte finanțate prin fondurile structurale.”

Dialog cu autoritățile locale

Corina Crețu a subliniat: ”În contextul negocierilor privind următorul cadru financiar multianual, Comisia Europeană lucrează la reforma Politicii de Coeziune, lucru care va începe cu introducerea de noi criterii de alocare a fondurilor disponibile. Uitându-ne la harta regiunilor din UE, este evident că PIB-ul pe cap de locuitor este insuficient pentru o evaluare corectă a dezvoltării și, de aceea, trebuie să lucrăm mai de aproape cu autoritățile locale, adică împreună cu cei care lucrează la firul ierbii și înțeleg problemele fiecărei comunități. Fără acest dialog permanent nu vom putea vorbi de o implementare eficientă a Politicii de Coeziune și o dezvoltare echitabilă a Uniunii Europene.”. 

Politica de coeziune, vitală pentru UE

Europarlamentara ALDE Norica Nicolai  a subliniat că ”politica de coeziune, deși din punctul nostru de vedere vitală pentru Uniunea Europeană, nu este încă o certitudine a următorului exercițiu financiar, iar eurodeputații din statele estice, precum și reprezentanții autorităților locale au datoria de a milita pentru menținerea cotelor actuale de finanțare. Chiar dacă ieșirea Marii Britanii în 2019 va duce la scăderea bugetului total al Uniunii Europene, obiectivul nostru este salvarea politicii regionale, iar acest lucru începe prin conturarea unor obiective de dezvoltare care să fie susținute de toate statele membre.”

Guvernul, aplaudat în ceea ce privește fondurile UE

Europarlamentarul PSD, Victor Boștinaru, a afirmat că ”Deși multă vreme la coada clasamentelor în ceea ce privește absorbția fondurilor UE, mă bucur să constat în ultimul an o mobilizare serioasă din partea Guvernului României de a îmbunătăți coordonarea proiectelor europene și dialogul cu experții Comisiei. Dar trebuie să facem mai mult. Pentru a beneficia din plin ajutorul pe care ni-l pune la dispoziție executivul de la Bruxelles, este nevoie ca statele membre să acorde o mai mare atenție creșterii capacității administrative și pregătirii celor care se ocupă de implementarea fondurilor structurale. Un grad înalt de profesionalizare a angajaților din administrația publică va aduce plusvaloare proiectelor finanțate din bani europeni printr-o gestionare eficientă a resurselor, ceea ce va însemna că putem face trecerea de la o absorbție cantitativă la una calitativă.” 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel