Poliția din Kosovo susține că ar fi fost atacată la granița cu Serbia. Noi tensiuni
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Ciocniri violente în nordul Kosovo, soldate cu rănirea de civili sârbi și polițiști kosovari  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Ciocniri violente în nordul Kosovo, soldate cu rănirea de civili sârbi și polițiști kosovari / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Poliţia din Kosovo a declarat că una dintre patrulele sale din apropierea graniţei cu Serbia a fost atacată sâmbătă, într-o zonă a ţării afectată de dispute etnice şi activităţi de contrabandă. 

Tensiunile dintre Kosovo şi Serbia au reizbucnit recent şi au ajuns la apogeu săptămâna trecută, după ce autorităţile din Kosovo au declarat că îi vor obliga pe sârbii care locuiesc în nordul ţării şi care folosesc numerele sârbeşti de înmatriculare ale maşinilor lor să solicite plăcuţele eliberate de instituţiile din Pristina. Obligaţia a fost acum amânată.

Etnicii sârbi reprezintă aproximativ 5% din populaţia kosovară, care este formată în proporţie covârşitoare de 90% din etnici albanezi. "Au fost trase cel puţin 10 focuri de armă, au lovit aproape de o barcă a poliţiei, dar nimeni nu a fost rănit", a transmis poliţia într-un comunicat.

Forţele de ordine au transmis că patrula lor a fost atacată în apropierea oraşului Zubin Potok, când poliţiştii încercau să lanseze o barcă pe lacul Gazivoda.

În încercarea de a atenua tensiunile, liderii ambelor ţări, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi prim-ministrul kosovar Albin Kurti, se vor întâlni la Bruxelles pe 18 august.

Aproximativ 50.000 de sârbi trăiesc în nordul regiunii Kosovo, dar aceştia nu recunosc declaraţia de independenţă a teritorului din 2008 şi menţin legături strânse cu Belgradul.

Kosovo este recunoscut de peste 100 de ţări, în principal din Occident, dar nu de Serbia, Rusia, China şi altele. Pacea fragilă a Kosovo este menţinută de misiunea KFOR a NATO, care are 3.770 de militari pe teren. În acest moment, NATO doar monitorizează situaţia, dar a anunţat că este pregătită să intervină în conformitate cu mandatul său dacă stabilitatea regiunii va fi pusă în pericol, relatează Rador. 

Tensiuni în creștere între Kosovo și Serbia

Poliţia din Kosovo a afirmat duminică trecută că a fost de asemenea ţinta unor focuri de armă în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia, în semn de protest faţă de politica frontalieră a guvernului, scriu AFP şi Reuters.

"Misiunea noastră este în întregime axată pe punerea în aplicare zilnic a mandatului său din partea ONU pentru a asigura un mediu sigur şi în siguranţă, precum şi libertatea de mişcare pentru toţi locuitorii din Kosovo", se adaugă în acest document, făcând cunoscută o "situaţie generală tensionată în ce priveşte securitatea" în municipalităţile din nordul ţării.

Poliţia kosovară a precizat că focurile de armă nu au făcut răniţi.

Cele două puncte de trecere a frontierei au fost închise circulaţiei.

Duminică seară, sute de sârbi kosovari au blocat cu camioane, cisterne şi alte vehicule grele drumurile care duc la punctele de trecere Jarinje şi Brnjak, potrivit unui corespondent al AFP la faţa locului.

Numeroase persoane s-au aşezat ulterior în jurul baricadelor, cu intenţia declarată de a petrece noaptea acolo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel