Poliția din Iran: Decesul tinerei de 22 de ani este un eveniment ”regretabil”. Imagini de la proteste: femeile și-au tăiat părul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash
Sursă foto: Unsplash
O tânără din Iran a fost ucisă de poliție, din cauza hijabului pe care îl purta. 

Șeful poliției din Teheran spune că moartea unei tinere aflate în arest săptămâna trecută a fost un incident „nefericit” care nu ar trebui să se repete, relatează presa locală. Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, și-a pierdut cunoștința la câteva ore după ce a fost reținută de poliția morală pentru că ar fi încălcat reguli stricte legate de purtarea hijabului. Martorii i-au acuzat pe ofițeri că au bătut-o, stârnind proteste în capitală și provincia ei natală, Kurdistan, scrie BBC.

Dar generalul de brigadă Hossein Rahimi a numit astfel de afirmații „lașe” și a insistat că femeia nu a suferit nicio vătămare fizică. „Vom aștepta până în ziua judecății, dar nu ne putem opri din activitatea noastră de securitate”, a transmis luni agenția de presă Fars.

Doamna Amini, partea a minorității kurde din vestul orașului Saqez, a murit vineri în spital, după ce a petrecut trei zile în comă. Ea a fost reținută în fața unei stații de metrou din Teheran, marți, de poliția morală. Ei au acuzat-o că a încălcat legea care cere femeilor să-și acopere părul cu o basma, iar brațele și picioarele cu haine largi.

A fost bătută în duba de poliție

Potrivit martorilor, ea a fost bătută în timp ce se afla într-o dubă de poliție care a dus-o la un centru de detenție. Poliția a respins acuzația și a transmis că aceasta a suferit „insuficiență cardiacă bruscă” în timp ce aștepta împreună cu alte femei. Au apărut imagini CCTV care au arătat-o pe femeia în cauză vorbind cu o femeie din rândul oficialilor, care o apucă agresiv de haine. Ea este apoi văzută ținându-și capul cu mâinile și prăbușindu-se la pământ.

Ministrul de interne a declarat sâmbătă că doamna Amini „se pare că a avut probleme fizice anterioare”.

Cu toate acestea, tatăl ei a declarat duminică pentru presa pro-reformă că tânăra era „în formă și nu are probleme de sănătate”. El a mai spus că fiica lui a suferit vânătăi la picioare și că filmările camerelor de supraveghere au arătat o „versiune editată” a evenimentelor. Moartea ei a declanșat critici pe scară largă la adresa acțiunilor poliției morale, care a lansat recent o represiune împotriva „îmbrăcăminții necorespunzătoare”.

În mai multe localități au fost declanșate proteste. 

Tot în semn de protest, mai multe persoane s-au filmat și au postat ulterior pe rețelele sociale clipuri în care își taie părul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel