„Poliția de peste mări” a Chinei, demantelată în Țările de Jos. Peste 50 de secții ilegale ale Beijingului funcționează în Europa, iar dizidenți sunt hărțuiți de ofițerii chinezi
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Un dizident chinez avertizează Taiwanul să-și protejeze libertatea și să „nu aibă încredere niciodată în nimic din ce spune PCC”.

Un dizident chinez care locuiește în Țările de Jos a cooperat cu ofițerii de poliție olandezi, pe 7 noiembrie, pentru a aresta un „ofițer de poliție de peste mări” chinez care amenințase siguranța dizidentului.

Membrii unei „secții de servicii de poliție de peste mări” înființată de autoritățile chineze îl hărțuiau pe tânărul Wang Ching-yu (王靖渝). Wang este căutat de autoritățile chineze pentru sprijinul său față de protestele pentru democrație din Hong Kong și pentru remarcile pe care le-a făcut online despre Armata Populară de Eliberare, a raportat RTI.

Wang a vorbit cu presa taiwaneză pe 10 noiembrie pentru a explica ce s-a întâmplat. Potrivit lui Wang, un agent PCC l-a contactat pe Wang pe 6 noiembrie spunându-i că îl va „omorî” dacă nu cooperează.

A doua zi, Wang a primit un telefon de la agentul care l-a amenințat că îl va „aresta” în casa lui dacă nu merge la Gara Haga pentru o întâlnire. După ambele incidente, Wang a luat legătura cu poliția olandeză. La locul de întâlnire programat, 10 polițiști olandezi au sosit pentru a-l aresta pe agentul PCC și a investiga activitatea acestuia în țară.

Wang a spus că guvernele europene sunt conștiente de activitatea extrajudiciară a Chinei în străinătate și că iau măsuri pentru combaterea activității ilegale. Wang a împărtășit, de asemenea, un mesaj pentru Taiwan: „Nu aveți încredere în nimic din ceea ce spune PCC și protejați-vă democrația și libertatea”, potrivit RTI.

Dacă Taiwanului i se permite să intervină în guvernarea Taiwanului, atunci va deveni la fel ca și China, ceea ce duce la dictatură și represiune, a spus Wang.

Chinezii și-au format structuri în toată lumea

În septembrie, organizația neguvernamentală Safeguard Defenders a publicat un raport intitulat 110 Overseas: Chinese Transnational Policing Gone Wild. Acesta a examinat „Pozițiile de servicii de poliție de peste mări” înființate de guvernele provinciale din China. Raportul ONG-ului a relevat că cel puțin 54 de secții funcționează în 21 de țări din Europa.

La aceste secții, „ofițerii de poliție” chinezi lucrează cu rețeaua Frontului Unit din China pentru a localiza și hărțui cetățenii chinezi care trăiesc în străinătate. Agenții PCC amenință în mod regulat țintele și familiile lor, ca mijloc de a-i constrânge să se întoarcă în China, unde probabil vor fi condamnați la închisoare.

Din fericire, în cele două luni de la lansarea raportului, au existat unele evoluții majore care probabil vor restrânge capacitatea agenților PCC de a opera nestingheriți în Europa. Mai multe birouri ale acestor secții au fost deja închise, 14 guverne declanșând anchete cu privire la activitatea lor ilegală.

În Țările de Jos, poliția a început să investigheze două secții de poliție chineze de peste mări în octombrie, relatează DW. Este probabil că știau că individul îl hărțuia pe Wang înainte ca acesta să fie reținut în această săptămână.

Mai mult, pe 3 noiembrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o decizie de referință prin care blochează extrădarea unui cetățean taiwanez în China. Observatorii speră că decizia va marca încetarea extrădării arbitrare a cetățenilor taiwanezi în China și va reduce drastic capacitatea guvernului chinez de a repatria involuntar cetățenii chinezi care fug de regimul autoritar de la Beijing.

Cazul lui Wang din Olanda este în curs de procesare. Agentul PCC neidentificat se va confrunta probabil cu acuzații penale, potrivit rapoartelor, scrie Taiwan News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel