Data publicării:
Poliţia de frontieră, obligată să verifice informaţiile din cazierul judiciar la persoanele ce însoţesc minori
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care prevede obligaţia poliţiei de frontieră de a verifica informaţiile din cazierul judiciar în cazul persoanelor care însoţesc minori.
Actul normativ modifică art. 31 alin.(2) lit.b) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, în sensul instituirii obligaţiei verificării informaţiilor din cazierul judiciar de către poliţia de frontieră, în cazul persoanelor care însoţesc minorii.
Potrivit celor adoptate, organele poliţiei de frontieră vor întrerupe călătoria minorului în situaţia în care, 'în urma verificării menţiunilor înscrise în Sistemul Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar - ROCRIS de către poliţistul de frontieră, acesta constată că însoţitorul a săvârşit anterior una dintre infracţiunile următoare:
Omor; infracţiuni contra libertăţii integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare Ia traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism'.
În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va modifica în mod corespunzător Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români in străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 94/2006, mai prevede legea.
Citește și - O bunică cu trei nepoți a fost oprită în Aeroportul Otopeni. Doi copii aveau acte false
Femeia venea din Los Angeles împreună cu 3 minori.
În data de 7 octombrie a.c., la ora 02.55, s-a prezentat la controlul documentelor, pe sensul de intrare în țară, venind din direcția Los Angeles, via Varșovia, o persoană de sex feminin, în vârstă de 50 de ani, cetățean român, din județul Vâlcea, împreună cu 3 minori (două fete și un băiat), despre care a declarat că sunt nepoții ei.
Polițiștii de frontieră au efectuat controlul documentelor și au constatat că, unul dintre minori (în vârstă de 1 an) deține document autentic și valabil de călătorie, în timp ce cele două minore, nu sunt unele și aceleași persoane din documentele prezentate.
Imediat a fost luată legătura cu DGASPC Ilfov care a trimis un reprezentant la fața locului, iar cercetările au fost continuate pentru stabilirea identității reale a minorelor. Astfel, s-a stabilit că acestea sunt cetățene românce, în vârstă de 8, respectiv 2 ani. Totodată, s-a stabilit că femeia este, într-adevăr, bunica paternă a celor trei copii. Aceasta a declarat că s-a recurs la această metodă întrucât copiii nu aveau documente valabile, iar cele autentice prezentate aparțineau unor rude apropiate. Citește continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News