Data actualizării:
Data publicării:

Poliția Capitalei, răspuns la scandalul din Piața Unirii. Update: O singură persoană a depus plângere în urma incidentului

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Prin intermediul unui comunicat, Poliția Capitalei a clarificat, în urma acuzațiilor aduse de Nicușor Dan privind neîndeplinirea atribuțiilor în legătură cu scandalul de la șantierul din Piața Unirii, că nu are competența de a „muta gardurile” sau de a stabili „cine este proprietar”, după cum a cerut Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei.

Update 

Poliţia Capitalei precizează că nu există decât o sesizare în urma acţiunii de îndepărtare a gardurilor din zona Piaţa Unirii, unde există un conflict între autorităţi referitor la lucrările de la planşeu, în timp ce faţă de bărbatul de 41 de ani care ar fi lovit două persoane cu un utilaj a fost dispusă începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, având în acest moment calitatea de suspect.

'Până în acest moment, la nivelul Poliţiei Capitalei nu au fost înregistrate alte sesizări, cu excepţia uneia singure, respectiv a unui bărbat, de 48 de ani, care a depus plângere penală cu privire la săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe. Subliniem, încă o dată, că alte plângeri nu au fost depuse la nivelul Poliţiei Capitalei, nici de persoane fizice, nici de persoane juridice', informează un comunicat al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) transmis, marţi, AGERPRES.

Persoanele implicate în eveniment au fost conduse la sediul Serviciului de Poliţie pentru Centrul Vechi, în vederea audierii. În acest caz, poliţiştii Capitalei s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de distrugere şi lovire sau alte violenţe.

'Ulterior, cei doi bărbaţi, în vârstă de 36, respectiv 48 de ani, care au suferit vătămări corporale în urma incidentului, au fost audiaţi, context în care doar bărbatul de 48 de ani a depus plângere penală, cu privire la săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe', arată sursa citată.

După studierea documentelor depuse, a reieşit faptul că există un litigiu civil, drept pentru care doar instanţa de judecată este competentă a soluţiona situaţia. Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Serviciului de Poliţie pentru Centrul Vechi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere şi lovire sau alte violenţe.

Luni au început lucrările de reconstrucţie la Planşeul Unirii, după ce Primăria Sectorului 3 a emis autorizaţia de construire, după cum a anunţat edilul Sectorului 4, Daniel Băluţă. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a însoţit luni, în jurul prânzului, o echipă a Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, pentru a demonta gardurile care împrejmuiesc organizarea de şantier.

Potrivit acestuia, autorizaţia de construire obţinută de Primăria Sectorului 4 pentru lucrări la Planşeul Unirii prezintă 'multiple elemente de nelegalitate'. În momentul în care poliţiştii locali ai Municipiului Bucureşti au dorit să îndepărteze gardurile au fost opriţi de poliţişti locali de la Sectorul 4. Ulterior, Nicuşor Dan şi reprezentanţii Poliţiei Locale s-au deplasat la o secţie a Poliţiei Naţionale pentru a tranşa chestiunea lucrărilor de la Planşeul Unirii.

Luni seară, primarul general a revenit în zona Unirii, alături de reprezentanţi ai Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, ai ALPAB şi ai Administraţiei Străzilor, în vederea îndepărtării gardurilor amplasate pentru refacerea planşeului.

La faţa locului au fost aduse şi buldoexcavatoare pentru îndepărtarea gardurilor care împrejmuiesc organizarea de şantier, însă reprezentanţii Poliţiei Sectorului 4 s-au aşezat în faţa vehiculelor.

Nicuşor Dan a anunţat că a emis o dispoziţie de primar general, în baza căreia Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti împreună cu angajaţii ALPAB şi ai Administraţiei Străzilor să desfiinţeze construcţiile ilegale amplasate pe terenul administrat de PMB, potrivit Agerpres. 

 

Știre inițială 

„Având în vedere aspectele menționate în spațiul public de Primarul General al Capitalei, conform cărora ,,Poliția nu și-a făcut treaba”, Serviciul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București este abilitat să comunice următoarele:

La sediul Serviciului de Poliție pentru Centrul Vechi s-au prezentat atât primarul general al Capitalei, împreună cu doi reprezentanți ai Primăriei Generale, cât și un reprezentant al Primăriei Sectorului 4, care au depus documente cu privire la litigiul în cauză, însă au refuzat să depună vreo sesizare, cu privire la săvârșirea vreunei infracțiuni.

De asemenea, menționăm faptul că Poliția Capitalei nu are atribuții de a „muta gardurile”, ori de a decide „cine este proprietar” așa cum a solicitat verbal Primarul General al Capitalei.

Precizăm faptul că ambele părți implicate au depus prin reprezentanți înscrisuri, care urmează a fi analizate în condițiile legii, iar raportat la particularitățile cauzei prezente, instituția abilitată în a decide titlul de proprietate este instanța civilă.

Polițiștii continuă verificările, cu respectarea cadrului legal incident, pentru clarificarea situației.”, a transmis Poliția Capitalei într-un comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel