Data publicării:

Poliţia Animalelor Bucureşti. Serviciu înfiinţat în cadrul Poliţiei Locale

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
animale_companie
animale_companie

Serviciul Poliţia Animalelor urmează să fie înfiinţat în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti, potrivit unui proiect de hotărâre care figurează pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului General al Capitalei. 

Mai exact, CGMB urmează să dezbată un proiect privind numărul total de posturi, organigrama, statul de funcţii şi regulamentul de organizare şi funcţionare ale Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti. Conform anexei proiectului de hotărâre, în cadrul Direcţiei Siguranţă şi Ordine Publică va fi înfiinţat Serviciul Poliţia Animalelor, alături de Serviciul Ordine şi Linişte Publică, Monitorizare Obiective; Serviciul Circulaţie Rutieră şi Serviciul Patrulare Parcuri. 

Serviciul Poliţia Animalelor va avea nouă posturi, dintre care: un şef serviciu, un inspector şi şapte poliţişti locali

Serviciul Poliţia Animalelor va avea următoarele atribuţii: de a constata contravenţii şi aplica sancţiuni, potrivit competenţei, pentru nerespectarea legislaţiei privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi, a celei privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân şi a celei privind protecţia animalelor; de a sesiza serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân despre existenţa acestor câini, acordând sprijin personalului specializat în capturarea şi transportul acestora la adăpost; de a urmări punerea în aplicare a măsurilor specifice dispuse pentru buna ocrotire a animalelor, în cazul unor deţinători sancţionaţi contravenţional sau avertizaţi pe această linie; de a întocmi procese verbale de constatare în cazul unor fapte sesizare direct, care întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii sau de a sesiza organele de poliţie în legătură cu aceste fapte, pentru efectuarea cercetării. 

Scopul înfiinţării serviciului

Acelaşi serviciu va trebui să identifice şi să ia măsurile legale împotriva centrelor ilegale de dresaj inuman şi să intervină la sesizările cetăţenilor cu privire la agresarea lor sau a proprietăţii acestora, de către animale care pot pune în pericol viaţa ori integritatea corporală. Înfiinţarea Poliţiei Animalelor este una dintre măsurile prevăzute în Strategia pentru protecţia şi bunăstarea animalelor în municipiul Bucureşti, adoptată de CGMB pe 27 aprilie 2017. Aceasta viza crearea unei divizii specializate în domeniul animalelor în cadrul Poliţiei Locale a Capitalei. 

Câte un echipaj în fiecare sector

Consilierul general ALDE Tudor Tim Ionescu, unul dintre autorii strategiei, a declarat pentru Agerpres că în primă instanţă va exista un echipaj la nivelul fiecărui sector, fiind vorba de un proiect pilot, iar în cazul în care serviciul se va dovedi eficient există posibilitatea suplimentării începând de anul viitor. 

"Legea poliţiei locale limitează numărul de poliţişti locali la 1/5.000 la nivelul Capitalei, deşi Bucureşti nu are o populaţie de 2 milioane şi trebuie revizuite aceste numere. Când se va face acest lucru, cu siguranţă şi efectivele poliţiei locale vor creşte şi atunci putem să suplimentăm. (...) (Poliţiştii din acest serviciu - n.r.) îşi vor desfăşura activitatea de o manieră pro-activă, în sensul în care vor merge pe teren şi vor efectua campanie de informare a cetăţenilor, privind drepturile şi obligaţiile lor. În parteneriat cu ASPA vor merge la sesizări, pentru a vedea dacă există cazuri de maltratare a animalelor şi vor aplica legea şi sancţiunile contravenţionale", a mai spus Tudor Tim Ionescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel